12

‘Teveel menselijke poep op Mount Everest’

Menselijke uitwerpselen van 700 klimmers per jaar vormen gezondheidsrisico

Meer dan 700 bergbeklimmers en gidsen brengen in het klimseizoen zo’n 2 maanden door op de berg in de Nepalese Himalaya. Een toiletbezoek tijdens een verblijf op de hoogste berg van de wereld bestaat meestal uit het graven van een gat in de sneeuw waarin je je behoefte doet. Sneeuw erover, en klaar. Maar de Everest zit met het afval opgescheept, en voor de klimmers vormt de grote hoeveelheid poep en urine een gevaar voor de gezondheid.

Klimmers zouden hun uitwerpselen op moeten ruimen, zegt Ang Tshering, het hoofd van de Nepal Mountaineering Association. Ze vormen namelijk een gevaar voor de gezondheid van de klimmers en het vervuilt de omgeving. Hij dringt er bij de regering op aan dat zij de klimmers hiervan bewust moeten maken.

Er zijn vier kampen tussen het basiskamp en de top van de berg. Hier staan tenten en er zijn andere basale voorzieningen, maar geen toiletten. In het basiskamp wordt menselijke ontlasting wel opgevangen in grote vaten, die met regelmaat netjes worden geleegd in een lager gelegen gebied. Sommige klimmers nemen speciale zakjes mee de berg op en ruimen hun ontlasting wel op, maar dit is nog niet genoeg. De uitwerpselen hebben zich “jarenlang opgestapeld rond de vier kampen”, aldus Tshering.

Toezicht
De Nepalese regering heeft nog geen plan om het probleem aan te pakken, maar tijdens het huidige klimseizoen -dat deze week begon en loopt tot en met mei- is er wel verscherpt toezicht op afvalverwerking in de kampen, zegt Puspa Raj Katuwal, hoofd van het departement bergbeklimmen.

De regering legde de klimmers vorig jaar nieuwe regels op, die stellen dat elke klimmer 8 kilo afval van de berg mee terug moet nemen naar het basiskamp. Dat is ongeveer wat een klimmer aan afval produceert tijdens een tocht. Een team betaalt een borg van 4000 dollar die ze alleen terug krijgen als ze hun afval weer mee naar beneden nemen.

The Guardian: Too much human poo on Mount Everest says Nepal

Cc-foto’s: Geoffrey en Didrik Johnck

Geef een reactie

Laatste reacties (12)