Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thailand, Indonesië en Maleisië verbieden reddingsacties bootvluchtelingen

  •  
18-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vluchtelingen300_4.jpeg
Duizenden teruggestuurde vluchtelingen drijven op zee in Zuidoost-Azië in totale staat van ontreddering
Waar eerder al bekend werd dat Thailand, Maleisië en Indonesië bootvluchtelingen ervan weerhouden aan te meren in haar wateren, laten de Verenigde Naties maandag weten dat de vissers ook een verbod hebben gekregen om vluchtelingen te redden. Officieel mogen de vluchtelingen alleen gered worden wanneer ze te water raken of hun boot aan het zinken is. De BBC meldt dat verschillende gevallen laten zien dat de praktijk soms anders is.
Maleisië heeft een deel van haar kust geblokkeerd zodat vluchtelingen geen toegang hebben tot het vasteland. En er worden gevallen gemeld waarin vluchtelingen die de hongersnood nabij zijn, met een door Thailand gerepareerde motor, weer de zee op worden gestuurd. De Verenigde Naties veroordelen de handelswijze van de landen.
Duizenden vluchtelingen, voornamelijk moslims, zijn teruggestuurd en drijven nu op zee in Zuidoost-Azië, vaak zonder voedsel en drinken. Velen van hen komen uit Birma, waar op dit moment Sharon Dijksma op bezoek is om contracten binnen te slepen voor Nederlandse ondernemers.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.