Laatste update 04 oktober 2018, 09:10
4

Thais strand uit ‘The Beach’ verwoest door toerisme

Maya Bay, het adembenemd mooie strand omringd door rotsen op het Thaise eiland Ko Phi Phi Ley, is permanent gesloten nadat hordes toeristen onherstelbare schade toebrachten aan de baai. Nadat het fotogenieke plekje in 2000 wereldberoemd werd door de film The Beach, met Leonardo DiCaprio, werd het piepkleine stukje aarde een trekpleister voor tot wel 5000 toeristen per dag.

Het strand werd eerder al voor vier maanden gesloten om de baai de gelegenheid te geven om zichzelf te herstellen van de vervuiling, erosie en verzakkingen die hadden plaatsgevonden als gevolg van het massatoerisme. Maar onderzoek tijdens de tijdelijke sluiting maakte duidelijk dat de schade veel groter was dan in eerste instantie werd gedacht.

Maya Bay in 2015, cc-foto: Bernard Huber

Songtam Suksawang, directeur voor het instituut van Nationale Parken in Thailand:

Elke maand vond er een evaluatie plaats waarin we moesten constateren dat het ecologische systeem compleet verwoest was door het toerisme van tot wel 5000 mensen per dag. Het herstel is zeer moeilijk omdat het strand compleet vewoest is net als de planten die er groeiden.
Maya Bay in 2015, cc-foto: Bernard Huber

Arnaud Simons van Ocean Quest Global, een milieu-organisatie die regering helpt met het herstel van koraalriffen rond Maya Bay, is blij met het nieuws dat het stand verboden toegang voor toeristen blijft totdat het ecosysteem zich volledig hersteld heeft. Volgens hem gaat het nog jaren duren voordat de kwetsbare riffen, die het toch al moeilijk hebben vanwege stijgende zeetemperaturen en klimaatverandering – zich hersteld hebben.

Cc-foto’s: Bernard Huber

Geef een reactie

Laatste reacties (4)