5

Thaise douane houdt draagmoederbaby’s tegen

Amerikaanse en Australische stellen moeten nu eerst langs de rechter … Thailand is commercieel draagmoederschap beu

Wie in Thailand zijn baby van een draagmoeder mee naar huis wil nemen, wordt tegengehouden bij de douane. Op weg naar huis is een aantal Amerikaanse en Australische stellen tegengehouden met hun pasgeboren draagmoederbaby’s. Ze moeten nu een rechterlijke procedure doorlopen voordat ze met hun kind het land mogen verlaten. Zo’n procedure kan maanden duren.

Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat buitenlandse koppels met draagmoederbaby’s worden geweigerd. De autoriteiten melden dat wanneer alle papieren in orde zijn, de stellen worden doorgelaten, maar in de praktijk zijn de afgelopen tijd twee Amerikaanse en twee Australische koppels tegengehouden.

Het Aziatische land is al een tijd lang bezig het commercieel draagmoederschap te verbieden. Thailand is een populaire bestemming voor koppels met een onvervulde kinderwens. Het gebeurt op grote schaal dat arme Thaise vrouwen in korte tijd duizenden euro’s kunnen verdienen door als draagmoeder te fungeren, maar wetgeving ontbreekt. Thailand wil dat alleen familieleden als draagmoeder mogen dienen en dat de draagmoeders daar geen geld voor krijgen.

De afgelopen tijd is er in Australische en Thaise media veel aandacht geweest voor baby Gammy. De baby met het syndroom van Down werd achtergelaten bij de 21-jarige draagmoeder Pattaramon Janbua, terwijl zijn gezonde tweelingzusje wel door de biologische Australische ouders mee naar huis werd genomen. De Thaise moeder was er na zeven maanden achter gekomen dat één van de tweeling het syndroom van Down had. De biologische ouders eisten dat de draagmoeder het kind liet weghalen, maar ze weigerde. Later bleek Gammy ook nog een hartafwijking te hebben. Een inzamelingsactie in Australië leverde uiteindelijk 140.000 euro op voor een operatie die Gammy moet doorstaan.

Een Thaise functionaris van het ministerie van Sociale Ontwikkeling meldde dat het niet de eerste keer is dat wensouders hun baby’s niet meenemen nadat ze geboren zijn. Thailand wil voor het einde van 2014 de nieuwe wet invoeren.
Trouw: Draagmoederbaby’s mogen Thailand niet verlaten

cc-foto: Lars Ploegmann

Geef een reactie

Laatste reacties (5)