5

Thaise onlusten lopen uit de klauwen

Derde dode door geweld ... Premier geĆ«vacueerd 

In Thailand lijken de politieke onlusten volledig uit de hand te lopen. Geweld tussen politie en betogers heeft in Bangkok aan zeker drie mensen het leven gekost, er zijn tientallen gewonden. Premier Yingluck Shinawatra is geëvacueerd. Haar tegenstanders zijn al dagen aan het protesteren tegen een wet die haar broer, de afgezette oud-premier Thaksin Shinawatra, amnestie zou geven.


Een demonstrant kwam zondagochtend om bij onlusten tussen aanhangers en tegenstanders van premier Shinawatra. Er zijn berichten dat er een vierde dode is, maar dat is niet bevestigd. Zaterdagavond viel ook al een dode bij confrontaties tussen de twee groepen. Het leger werd ingezet om ze uit elkaar te houden, zo meldt de NOS. Autoriteiten melden dat er 45 gewonden gevallen zijn.

De premier moest geëvacueerd worden uit een politiebureau in Bangkok, omdat honderden demonstranten, “die haar achterna zaten”, probeerden het politiebureau binnen te dringen. Dat zegt althans haar woordvoerder Wim Rungwattanajinda. Betogers die door Associated Press werden geïnterviewd zeiden echter niet te weten dat Shinawatra zich in het politiebureau bevond. Waar de premier is heengebracht is niet bekendgemaakt, zo meldt de Volkskrant.

Volkscoup
Groepen betogers bestormden zondag ook de gebouwen van zeker drie televisiezenders om te eisen dat hun standpunten zouden worden uitgezonden. De betogers verklaarden dat zondag de dag van de ‘volkscoup’ was, zo meldt de Volkskrant. Suthep Thaugsuban, de leider van de protesten, heeft voor maandag een algemene staking aangekondigd. De aankondiging was op bijna alle landelijke televisiezenders te zien, meldt de ook de BBC.

De protestleiders zeggen de gekozen regering te willen vervangen door een niet gekozen ‘volksraad’, maar wat zij hier precies mee bedoelen is niet duidelijk, aldus de Volkskrant.

Marionet
De politieke onrust in Thailand is de afgelopen week toegenomen. Het land is. zo stelt de NOS, tot op het bot verdeeld tussen aanhangers en tegenstanders van Thaksin. De huidige premier, Yingluck Shinawatra, is de zus van de voormalige premier Thaksins Shinawatra. Hij werd in 2006 door het leger afgezet na beschuldigen van corruptie en machtsmisbruik. Zijn zus kwam aan de macht na verkiezingen in 2011, die ze won met grote overmacht.

Haar tegenstanders beschouwen de huidige premier als een marionet van haar broer. Directe aanleiding voor de protesten was een voorgestelde amnestiewet, die de weg had kunnen vrijmaken voor de terugkeer van Thaksin.

De tegenstanders van de premier en haar broer zijn met name rijkere en politiek behoudende stedelingen, die de traditionele elite steunen. Ze zijn te herkennen aan hun gele t-shirt. Voor de ‘roodhemden’ die vooral van het armere platteland komen, is Thaksin een held.

Volkskrant: Thaise premier geëvacueerd; drie doden bij onlusten

NOS: Weer dode bij onlusten Thailand

Geef een reactie

Laatste reacties (5)