65

Thatcher postuum beledigen of niet? BBC omzeilt dilemma

Het nummer 'Ding Dong! The witch is dead' kwam op nummer 2 in de hitlijst en moest dus gedraaid worden

De BBC heeft zondag toch het liedje Ding Dong The Witch Is Dead uit The Wizard of Oz (1939) gedraaid, maar niet volledig en met een achtergrondverhaal erbij. Het liedje werd de top 10 in gestuwd nadat oud-premier Margaret Thatcher was overleden.


Het lied uit de filmmusical ‘The Wizard Of Oz’ (1939) is een lijflied geworden van tegenstanders Margaret Thatcher. Toen de Britse oud-premier vorige week maandag overleed, werd al snel de Facebookpagina opgericht waarop werd opgeroepen het nummer op 1 in de Top 40 te krijgen. De pagina ‘Make Ding Dong! The witch is dead number 1 the first week Thatcher dies’ heeft inmiddels 11 duizend leden.
De hitlijst wordt samengesteld op basis van een combinatie van verkoopcijfers en het aantal downloads. Conservatieve politici hadden de BBC opgeroepen het liedje in de ban te doen, anderen noemden dat een oproep tot censuur, zo schrijft onder anderen Villamedia deze week.

De netbeheerder van BBC Radio 1 noemt de campagne om het heksenlied in de top 10 te krijgen “onsmakelijk”, maar besloot de actie op een journalistieke manier te benaderen. De Brits krant The Guardian beschrijft hoe de dienstdoende verslaggever eerst vertelt hoezeer Margareth Thatcher de publieke opinie verdeelde. Toen het nieuws van Thatchers overlijden bekend werd, stroomden de steunbetuigingen binnen, maar ook de kritiek laaide weer even hevig op.

Het nummer Ding Dong! The witch is dead eindigde in de Amazom mp3-verkooplijst op nummer 1. De nummer 2 in de lijst is het punknummer I’m in Love with Margareth Thatcher van de Notsensibles uit 1979, een weinig verdekte sneer naar haar adorerende aanhang. In de Britse top 40 kwam het lied op nummer 35 binnen deze week. 

Villamedia: BBC omzeilt Wizard of Oz-dillemma

The Guardian: Ding Dong! The witch is dead: what the BBC broadcast

Geef een reactie

Laatste reacties (65)