240

The Economist: Wilders komt terug

Volgens het blad leiden voorvallen met Marokkanen en moslims in de samenleving weer tot anti-immigrantensentiment

In het invloedrijke blad The Economist wordt de huidige politieke situatie in Nederland aan de hand van een aantal voorvallen in de samenleving geanalyseerd. De voorspelling die hieruit rolt: Geert Wilders en zijn partij hebben bij de laatste verkiezingen misschien wel zetels verloren, maar Wilders komt weer terug. Met dank aan het Marokkanenprobleem en halalhuizen, aldus het blad.

Even besloot de PVV-leider zich niet meer te richten op Marokkanen en moslims. Europa werd zijn nieuwe stokpaardje, maar dat paardje wordt al lang niet meer bereden. Zelf kondigde hij in december nog aan moslims de komende tijd weer flink aan te zullen pakken.  En dat zal lonen, betoogt The Economist.

Het blad haalt onder meer het incident met grensrechter Richard Nieuwenhuizen aan. Dit voorval kon Wilders gebruiken om aan te kaarten dat Nederland ‘een Marokkanenprobleem’ heeft. Ook de bouw van woningen met een extra kraantje op het toilet, mooi omgedoopt tot ‘halalwoningen’, zou de nieuwe opkomst van Wilders wel eens in de kaart kunnen spelen. Daar komt de moord van het 16-jarige meisje Maryam ook nog bij en de installatie van een gebedsruimte in pretpark Walibi.

Drie van de vier gevallen die genoemd worden door The Economist – op de moord op de grensrechter na – worden door Wilders bovendien flink aangejaagd.

Al deze zaken bij elkaar hebben er volgens The Economist toe geleid dat de PVV weer stijgt in de peilingen.

Volgens Maurice de Hond zou Wilders, mochten er nu verkiezingen zijn, 17% van de stemmen krijgen, tegenover 10% bij de afgelopen verkiezingen. 

Volgens De Hond zou de PVV nu op 25 zetels uitkomen, ten opzichte van 15 zetels bij de verkiezingen in 2012. De Politieke Barometer van Ipsos is wat voorzichtiger. Daar krijgt de PVV er 6 zetels bij en eindigt op een totaal van 21.

The Economist: The aftermath of a football tragedy

Geef een reactie

Laatste reacties (240)