20

The Guardian legt netwerk van fake-directeuren bloot

Britse minister van Economische Zaken stelt onderzoek in

De Britse krant The Guardian heeft een netwerk van 28 vooral Engelsen blootgelegd die op papier leiding geven aan meer dan 21.500 bedrijven. In naam geven deze zogenaamde katvangers leiding, maar ze doen niet anders dan tekenen wat hen wordt voorgelegd. Zo blijven de echte eigenaren buiten het zicht en kan er veel belasting worden ontdoken.


The Guardian gaat deze week elke dag nieuwe nep-directeuren ontmaskeren. Als eerste is een Brits stel aan de beurt. Sarah en Edward Petre-Mears zijn neergestreken op het Caribische eiland Nevis. Ze hebben hun diensten verkocht aan meer dan 2000 bedrijven en hun naam staat onder activiteiten die variëren van aankopen van luxe vastgoed in Rusland tot porno- en goksites.

Ook een aantal van de mensen achter het gebruik van deze nepdirecteuren is ontmaskerd. Onder hen de Russische miljardair en eigenaar van de voetbalclub FC Portsmouth, Vladimir Antonov, en de rijke Israelische familie Hackmey.

The Guardian werkt in dit project onder meer samen met het programma Panorama van de BBC. Zij brengen binnenkort een uitzending waarin ze met een verborgen camera een tussenpersoon zover krijgen dat hij de diensten van deze nepdirecteuren aanbiedt. Dat doet hij met de aanbeveling dat je op deze manier heel handig de belasting kan ontlopen.

In 1999 had de toenmalige Britse regering geclaimd dat deze praktijken effectief bestreden waren, nadat een rechter duidelijk had gemaakt dat de rechtbank dit soort gedrag niet tolereerde. Dat blijkt dus niet het geval. Minister van Economische Zaken Vince Cable heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen.

The Gaurdian: Offshore secrets revealed: the shadowy side of a booming industry
The Guardian: Vince Cable promises to investigate offshore sham director industry

Geef een reactie

Laatste reacties (20)