48

Theater distantieert zich van stigmatiserende Leefbaar-poster

Het Rotterdamse theater Walhalla heeft een verklaring online gezet waarin afstand wordt genomen van een cartoon waarmee Leefbaar Rotterdam een politieke bijeenkomst in de accommodatie aankondigt. Op de cartoon worden Turkse Rotterdammers geportretteerd als een vijandige bevolkingsgroep die uit is op geweld tegen andere Rotterdammers.

De titel van de bijeenkomst in zaal Kantine Walhalla luidt ‘De Vijfde Colonne’. Daarmee worden associaties opgeroepen met onder meer de manier waarop tijdens de Tweede Wereldoorlog onschuldige Japanse-Amerikamen vanwege hun afkomst werden opgesloten in gevangenkampen, een maatregel die alom wordt beschouwd als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het land. Op Joop verschenen kritische artikelen over het affiche, zoals van PvdA-gemeenteraadslid Marco Heijmen.

In een verklaring zegt Theater Walhalla “dat wij ons niet kunnen vinden in deze uiting van Leefbaar Rotterdam. Theater Walhalla is ervan overtuigd dat er in een samenleving, waarin men elkaar ziet en respecteert, heel goed te leven is.”

Aanvankelijk stond er voor de bijeenkomst, met onder meer publicisten Wierd Duk en Annabel Nanninga, geen enkele spreker met een Turkse achtergrond op het programma. Inmiddels is Cemil Yilmaz toegevoegd aan de lijst gasten, evenals Nourdin El Ouali van NIDA en Alptekin Akdogan van GeenStijl.

cc-foto: Aafje Gesina

Geef een reactie

Laatste reacties (48)