10

Thee drinken met racisten: avonturen van een donkere vrouw

Documentairemaakster Mo Asumang leert neonazi's in documentaire 'De Ariërs': Wat je niet kent is makkelijker te haten

De Duitse documentairemaakster Mo Asumang heeft haar leven lang al te maken met racisme. Als dochter van een Ghanese vader en een blanke Duitse moeder, ziet ze zich vanwege haar eigen donkere huidskleur genoodzaakt excuses als ‘ik ben in Duitsland geboren, dus ik mag hier blijven’ te gebruiken, wanneer neonazi’s haar sommeren Duitsland te verlaten. Onlangs besloot ze het racisme in haar thuisland en in de Verenigde Staten aan de kaak te stellen, op een wel heel bijzondere manier: door zich erin onder te dompelen en de documentaire ‘De Ariërs’ te maken.


Vredig en onderkoeld spreekt ze neonazi’s aan tijdens demonstraties. Ze gaat zelfs zo ver dat ze leden van de Ku Klux Klan in de Verenigde Staten opwacht om met ze in gesprek te gaan. Hoewel ze machinegeweren bij zich hadden, liet ze zichzelf niet tegenhouden. Dapper bespreekt ze het thema racisme met één van hen.

Makkelijk moet het niet zijn geweest voor Asumang; ze krijgt onder meer te horen dat ze uit Duitsland gedeporteerd moet worden en dat het mengen van rassen zal leiden tot de ondergang van de mensheid. Door kalm en neutraal te blijven, weet ze uiteindelijk prachtig de vinger op de zere plek te leggen. Asumang:

Deze mensen praten niet met Joden, ze praten niet met zwarte mensen. Ze kennen hun zogenaamde vijand niet. Zodra ze met mij praten, zien ze de realiteit en dat is het eerste dat ze moeten zien te overwinnen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (10)