14

Theresa May: Rusland achter zenuwgasaanval op oud-spion

Rusland is zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergej Kripal en diens dochter afgelopen week in Engeland. Dat heeft de Britse premier Theresa May maandag gezegd. May heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen om uitleg te geven en dreigt met ‘gepaste maatregelen’.

May deed haar uitspraken maandagavond tijdens een persconferentie. Daar zei ze het ‘zer waarschijnlijk’ te achten dat het bij de aanval gebruikte zenuwgas in Rusland is ontwikkeld. Volgens May zou oud-spion Kripal voor de Russen een legitiem doelwit zijn nadat hij overliep naar de Britten. Daarbij wees May op een soortgelijke aanval uit 2006, waarbij de Russische overloper Litvinenko op Brits grondgebied werd vergiftigd.

Het middel waarmee Kripal werd aangevallen is door de Britten geanalyseerd en blijkt onderdeel te zijn van het zenuwgas Novitsjok. Volgens May houdt dat in dat de Russische overheid of direct verantwoordelijk is, of gebruik van het zenuwgas door anderen heeft toegestaan. Daarbij plaatste May de Russische betrokkenheid in een grotere internationale context en noemde daarin ook de agressieve Russische annexatie van De Krim.

Voorafgaand aan de persconferentie zei de Russische president Vladimir Poetin nog: ‘Laat de Britten eerst maar uitvoerig onderzoek doen, dan komen wij daarna wel met een reactie.’ Die reactie is er inmiddels. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken voert May ‘een circusshow op en is het vingerwijzen van de Britten een provocatie met een politieke achtergrond.

De aanval op de 66-jarige Kripal en zijn 33-jarige dochter vond vorige week zondag plaats. De twee werden bewusteloos aangetroffen op een bank in Salisbury. Skripal werkte als spion voor de Russische geheime dienst, maar stapte over naar de Britten. In 2004 werd hij in Moskou gearresteerd en twee jaar later tot 13 jaar gevangenisstraf veroordeeld. In 2010 werd hij bij een spionnenruil tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Rusland vrijgelaten en verhuisde hij naar Engeland. Zowel Kripal als zijn dochter liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Bronnen: NOS, NU.nl / cc-beeld: Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (14)