Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Theresa May stapt op in ruil voor brexit-deal

  •  
27-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
37340820306_1d296e4cbd_k (1)
De Britse premier Theresa May stapt op als het parlement akkoord gaat met haar brexit-deal. Dat melden Britse media woensdagavond. Volgens parlementariër James Cartlidge van de Conservatieve Partij heeft May dat aan haar partijgenoten laten weten.
Het botert al langere tijd niet meer tussen May en haar eigen partij. Twee keer eerder probeerde May de brexit-deal die zij sloot met de EU door het parlement te loodsen, maar die werd even zo vaak daar afgeschoten. Voor woensdag stond aanvankelijk een derde stemming gepland, maar die werd eerder deze week afgeblazen omdat duidelijk was dat er wederom geen steun voor is. Afgelopen weekend kwam het nieuws al naar buiten dat elf parlementariërs uit May’s eigen partij om haar aftreden hadden gevraagd. Maandag werd al bekend dat May het opgeven van haar functie overwoog in ruil voor een goedkeuring voor haar deal. Ook besloot het parlement met grote meerderheid dat het nu zelf met alternatieve brexit-voorstellen komt, waarmee May feitelijk al buitenspel is gezet.
Voorzitter van het Lagerhuis John Bercow heeft de regering inmiddels laten weten dat er niet voor een derde keer exact dezelfde stemming kan worden georganiseerd. May mag het parlement pas over een voorstel laten stemmen, als die ‘fundamenteel verschilt’ van de vorige twee keer.
Dit bericht wordt aangevuld. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.