Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thieme pleit voor parlementaire enquête Q-koorts

  •  
19-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
MarianneThieme_300_01.jpg
Onderzoek Nationale ombudsman: Bewindspersonen communiceerden niet eerlijk over Q-koorts
De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat er een parlementaire enquête komt naar de manier waarop de Q-koortsuitbraak door de overheid is aangepakt. Uit onderzoek van de Nationale ombudsman blijkt dat de relatie tussen de overheid en patiënten ernstig is geschaad. De voormalige bewindspersonen zijn volgens ombudsman Alex Brenninkmeijer tegen de regels in op de hoogte gebracht van verklaringen van top-ambtenaren die achter gesloten deur waren gedaan.
Oud-ministers Klink en Verburg zouden informatie van top-ambtenaren van VWS, Landbouw en het RIVM tot zich hebben gekregen. Dat terwijl minister Spies er alles aan leek te doen om de verklaringen van de top-ambtenaren niet te laten lekken. Partijleider Marianne Thieme wil dat de onderste steen nu boven komt omdat Brenninkmeijer in zijn verklaring schrijft dat het hem niet is gelukt achter alle punten zijn vinger te krijgen.
“De mogelijke orkestratie van de verschillende verklaringen leidde ertoe dat gewild of niet het beeld ontstond dat de conclusies van het rapport van de onderzoekscommissie van Dijk niet zo ernstig van karakter waren.” 
Brenninkmeijer schrijft in zijn aanbeveling dat patiënten een goed geformuleerd excuus moet worden aangeboden met daar bovenop een financiële tegemoetkoming voor patienten die hard getroffen zijn. Daarnaast pleit hij voor een bevolkingsonderzoek naar Q-koorts in de besmette gebieden. 
Thieme gaat er niet vanuit dat het ‘excuus’ naar behoren geregeld wordt. Ze vindt dat de Tweede Kamer zich veel actiever moet opstellen. “Tot nu toe stond de Kamer erbij en keer ernaar.” In een verklaring op Twitter zegt ze: 
25Doden en tienduizenden zieken qkoorts omdat economische belangen bioindustrie prevaleerden boven volksgezondheid #qkoorts
Oudminsters hebben dus het onderzoek v de ombudsman willen regiseren. Geheel in lijn met t schandalige qkoortsbeleid #qkoorts
Vorige week onthulde Nieuwsuur dat het ministerie van Landbouw ruim een half jaar Q-koorts besmette bedrijven heeft verzwegen. 
Update 13.20 uur
Staatssecretaris Bleker (Landbouw) en minister Schippers (Gezondheid) nemen de tijd om  te reageren op het rapport van de Nationale Ombudsman. Bleker spreekt van een ‘indringend rapport’ dat hij eerst moet bestuderen. Ook Schippers heeft aangegeven het rapport eerst goed te willen bekijken. 
cc-foto: Roel Wijnants
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.