0

This is what democracy looks like

Republikeinen grijpen de macht in de Amerikaans staat Wisconsin, maar het echt vuur brand bij de Democraten

In Wisconsin zijn de protesten die in februari dit jaar begonnen nog steeds niet voorbij. In maart wist de Republikeinse leider Scott Walker op slinkse wijze een omstreden wet goed te keuren die de doodsteek is aan de ambtenarenvakbonden. De wet verbiedt ambtenaren-cao’s en zorgt voor een verlaging van het ambtenarensalaris.

Scott Walker Blues from Bonobo Secret Handshake on Vimeo.

Onder de tienduizenden demonstranten bevinden zich voornamelijk ambtenaren en studenten. Ze blijven op de been en laten van zich horen. Mede dankzij Bonobo Secret Handshake die een inspirerend liedje schreef. Hun ‘Scott Walker Blues’ houdt de demonstranten in de mars.

Walker zegt dat hij moet korten op de ambtenarensalarissen vanwege de economische crisis, maar tegenstanders menen dat hij de macht van de vakbonden wil inbinden om zo uiteindelijk een permanente meerderheid te krijgen. Vakbonden zijn de belangrijkste financiële en organisatorische krachten in de kiescampagnes van de Democraten.

Scott Walker kwam in 2010 aan de macht dankzij de steun van de broers Koch, twee multimiljonairs die ook de rechts-conservatieve Tea Party groot maakte. Walker wil er voor zorgen dat de overheidsvakbonden geen collectieve overeenkomsten meer kunnen sluiten en moeilijk lidmaatschapsgeld kunnen innen.

Rechter Mariann Sumi verklaarde de aangenomen wet naderhand ongeldig omdat die volgens haar in strijd was met de Wet op Openbare Vergadering. In aanloop voor de stemming van de wet hadden veertien democraten zich verstopt om de stemming te boycotten, maar Walker paste op het laatste moment net iets aan zodat hij niet meer het vereiste minimum aan stemmen nodig had. De uitspraak van Sumi leek in eerste een grote overwinning voor de democraten, maar het Hooggerechtshof van Wisconsin trok haar uitspraak op 14 juni weer in.

De democraten in Wisconsin geven het ondanks de zoveelste tegenslag nog steeds niet op. Op 16 juni hebben zij opnieuw een rechtszaak tegen de staat aangespannen. Deze stelt dat de wet van Walker in strijd is met de Amerikaanse grondwet die stelt burgers een gelijke bescherming verdienen.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)