70

Thuishulp gechanteerd: Een tientje per uur of ontslag

Thuiszorgmedewerkers staken tegen salariskorting van 20 procent

In IJmuiden hebben vrijdag 120 thuiszorgmedewerkers van de Viva Zorggroep voor de tweede keer gestaakt. Ze worden ontslagen als ze geen genoegen nemen met een salariskorting van 20 procent. De thuiszorger die nu € 13,10 bruto per uur verdient zal in het vervolg nog maar € 9,92 bruto per uur betaald krijgen


De waardering voor de thuiszorgmedewerkers zakt naar het niveau van een schoonmaker terwijl zij verantwoordelijk werk doen. Problemen met cliënten moeten diplomatiek worden opgelost en ook krijgen ze te maken met kleine zorghandelingen en houden ze in de gaten of iemand achteruit gaan qua gezondheid.

De dalende salarissen in de thuiszorg zijn het gevolg van de invoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in 2007. Gemeenten werden toen verantwoordelijk voor deze zorg- en schoonmaaktaken. Marktwerking werd geïntroduceerd. Het werk werd uitbesteed aan bedrijven die vaak onder de reële kostprijs gingen werken. De enige manier om deze tarieven te kunnen waarmaken, is door de thuishulpen te korten op hun salaris of in te delen in een lagere salarisschaal. Ze worden niet meer betaald voor hun zorgtaken, maar alleen nog maar als schoonmaker.

SP Kamerlid Renske Leijten staat achter de thuiszorgwerkers en ze vindt ook dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) achter hen moet gaan staan om een vuist te maken tegen de directie van de Viva Zorggroep.

De staatssecretaris moet kiezen voor de zorg en als ze dat niet doet, dan zakt ze echt door het ijs”, aldus Leijten in Uitgesproken. 

Bij het UWV zijn inmiddels al ruim 350 ontslagaanvragen ontvangen van thuiszorgorganisatie Viva. Zorggroep uit Haarlem en omgeving. De situatie bij de Viva Zorggroep is geen uitzondering. Deze kortingen op salarissen spelen ook bij andere thuiszorgorganisaties in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

Wim van der Hoorn, landelijk bestuurder thuiszorg van Abvakabo FNV verzet zich tegen het ultimatum van de Viva Zorggroep.

Mensen krijgen 20 procent minder loon voor dezelfde baan. Als je niet akkoord gaat, wordt je ontslagen. Je kunt mensen niet zomaar ontslaan of fors korten op hun salaris. De Viva Zorggroep gaat niet failliet en ze hebben 16% eigen vermogen. Het bedrijf heeft de fout gemaakt om de opdracht van de gemeente Haarlem onder de kostprijs aan te nemen. De Viva Zorggroep wentelt haar financiële problemen nu af op de medewerkers.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)