10

‘Thuisstudent krijgt te gemakkelijk een diploma’

Onderwijsinspectie: 'Dramatische conclusies' ... Studiedruk ligt gemiddeld 45 procent te laag

Studenten die via de LOI of NCOI een hbo-deeltijd opleiding hebben gevolgd hebben hun diploma veel te gemakkelijk gehaald. Dat blijkt uit een rapport van de onderwijsinspectie. De studielast bij de private opleiders van 13 opleidingen lag gemiddeld 45 procent te laag.

Hoofdinspecteur Rick Steur spreekt in de Volkskrant van ‘dramatische conclusies’. De inspectie constateerde een waslijst aan bezwaren.

In veel gevallen worden studenten met meer studiepunten beloond dan de inhoud en omvang van hun vakken en studieonderdelen rechtvaardigen. Ook kwamen de inspecteurs gevallen tegen van studenten die zomaar grote aantallen studiepunten kregen ‘omdat ze aan het werk zijn’. Sommige instellingen geven diploma’s af terwijl de student aantoonbaar minder gestudeerd heeft dan wettelijk verplicht is. De onderwijsinspectie is ook kritisch over vrijstellingen die worden verstrekt.

Bij de 13 opleidingen studeren jaarlijks zo’n 500 studenten af met een hbo-opleiding. Vijf van die instellingen kregen onlangs te horen dat hun onderwijs aan alle relevante standaarden voldoet.

Om welke onderwijsinstellingen het precies gaat is nog niet duidelijk. Namen worden in het rapport dat over vijf weken openbaar wordt gemaakt, nog niet genoemd. Minister Jet Bussemaker moet nog reageren op het rapport.

Volkskrant: Deeltijdstudenten in hbo krijgen vaak te gemakkelijk een diploma

cc-foto: Presta

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)