Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thuiszorg toch niet naar gemeenten

  •  
06-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thuiszorg
NRC: Thuiszorg wordt ondergebracht bij de Zorgverzekeringswet
De verzorging thuiszorg voor mensen met lichamelijke aandoeningen komt toch niet onder de verantwoordelijkheid van gemeenten te vallen, maar wordt in de Zorgverzekeringswet ondergebracht. Dat hebben Haagse bronnen verklaard aan NRC Handelsblad.
Staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet daarmee een handreiking aan de zorgsector, die bezwaren had tegen plannen uit het regeerakkoord. Bovendien lijkt  deze wijziging de weg vrij te maken naar een meerderheid in de Eerste Kamer voor de kabinetsbezuinigingsplannen omtrent langdurige zorg.
De aanpassing neemt een groot bezwaar weg van de tegenstanders van het overhevelen van de verantwoordelijkheid voor thuiszorg naar gemeenten, zoals CDA en de ChristenUnie. In de oorspronkelijke plannen zouden veel ouderen hun recht op zorg verliezen, en maar moeten hopen dat gemeenten die taak goed overnemen.
Met een gegarandeerde meerderheid kan de coalitie gaan bezuinigen op de uitgaven aan bijzondere ziektekosten (AWBZ). De jaarlijkse 27 miljard euro die de AWBZ jaarlijks kost moet teruggebracht worden tot 10 miljard. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.