22

Thuiszorgreus Meavita ‘failliet door wanbeleid’

Vakbond AbvaKabo FNV wil bestuur en toezichthouders verantwoordelijk stellen ... VIDEO: Nieuwsuur zag rapport faillissement in

Thuiszorgconcern Meavita is ten onder gegaan door wanbeleid. Vakbond AbvaKabo FNV ziet dit bevestigd in een conceptrapport over het faillissement van Meavita dat het tv-programma Nieuwsuur vrijdag naar buiten bracht. “We verwachten dat de rechter ook deze conclusie trekt”, zegt voorzitter Corrie van Brenk van AbvaKabo FNV zaterdag.


De thuiszorgreus, met 20.000 werknemers, een omzet van een half miljard euro en  100.000 cliënten, ging in 2009 failliet en liet een miljoenenschuld achter. Abvakabo sprak toen al van wanbeleid en stapte naar de Amsterdamse Ondernemingskamer. De Ondernemingskamer liet een onderzoek uitvoeren. Nieuwsuur legde de hand op een concept ervan.

Een conclusie is dat de top van Meavita riskant, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk heeft gehandeld. Meavita ontstond uit een fusie van vier grote zorginstellingen. Onderzoekers stellen onder andere vast dat deze fusie geen enkel voordeel heeft opgeleverd:

Ze hebben onder meer kritiek op de invoering van een nieuw administratiesysteem. Dat bleek meer te kosten dan het opleverde. Een van de belangrijkste oorzaken van de ondergang was het TVfoon-project, waarbij patiënten zorg op afstand konden krijgen door een kastje op hun tv. Hoewel het systeem nauwelijks was uitgetest, bestelde Meavita 30.000 kastjes. Het project leverde Meavita een verlies op van 20 miljoen euro.

De FNV-bond wil dat de toenmalige bestuurders en toezichthouders alsnog hun verantwoordelijkheid nemen, zo meldt de Volkskrant zaterdag. Volgens de bond staken bestuurders enorm veel tijd en miljoenen euro’s in ‘absurde projecten’. VVD-senator Loek Hermans was destijds president-commissaris van Meavita. Het is nog niet duidelijk wat dit betekent voor zijn positie.

Nieuwsuur: Meavita opereerde riskant en ongeloofwaardig

Volkskrant: Vakbond: Wanbeleid bij Meavita

Foto-cc: A-4 Nieuws

Geef een reactie

Laatste reacties (22)