11

Tibetaanse activiste beticht Facebook van censuur

Post over zelfverbranding van monnik werd door Facebook verwijderd tijdens bezoek van Mark Zuckerberg aan Chinese minister van Media

De prominente Tibetaanse activiste en schrijfster Tsering Woeser beticht Facebook van censuur. Haar post over de zelfverbranding van de 38-jarige monnik Kalsang Yeshi werd van haar tijdlijn verwijderd. Ze vreest voor de vrijheid van meningsuiting van Tibestaanse actievoerders.

De kritiek van de schrijfster, die woont in Peking, komt precies op het moment nadat oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg een ontmoeting had met Lu Wei, de Chinese minister van Media. Die ontmoeting met de man die bekend staat als ‘de minister van censuur’ ging gepaard met veel media-aandacht.

Woeser poste over de zelfverbranding van Yeshi en zette daarbij een link naar de video van zijn dood, maar haar post werd verwijderd. Het gebeurt jaarlijks dat monniken en activisten zich op deze manier van het leven beroven. Ze doen het uit protest tegen de onderdrukking van hun land en cultuur door de Chinese regering.

Facebook meldde eerst dat de post is verwijderd omdat het niet voldeed aan de huisregels, maar als reactie aan The New York Times liet het moderatieteam later weten dat het waarschijnlijk komt omdat gebruikers zelf de post als ‘aanstootgevend’ hebben gekenmerkt en dat het daarom is verdwenen. Met die optie wil Facebook gebruikers zelf gedeeltelijke de controle geven over de moderatie, “maar omdat we  momenteel dit middel niet gebruiken, hebben we de post verwijderd”, luidt het statement van het moderatieteam.

Woeser is boos en noemt het moederatieteam van Facebook ‘een klein secretariaat’, refererent naar een individu dat censuur pleegt. De activiste is nog steeds verbaasd over de gang van zaken. Tegen de Epoch Times zegt ze al zes jaar gebruik te maken van Facebook, maar nog nooit op deze manier is behandeld.

The Independent: Tibetan activist claims Facebook deleted post showing monk’s protest

cc-foto: Tsering Woeser Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (11)