29

Tien jaar oorlog in Afghanistan

Conflict nog altijd uitzichtloos. Brits onderzoeksrapport waarschuwt voor burgeroorlog als buitenlandse troepen eenmaal weg zijn. President Karzai erkent falen van eigen regering en internationale coalitie. Afghanistan-correspondent Natalie Righton in Pauw en Witteman: 'Iedere Afghaan is bezig met weggaan'

Het is tien jaar geleden dat de VS Afghanistan binnen vielen in het kader van ‘de oorlog tegen het terrorisme’. De directe aanleiding hiervoor waren de aanslagen van 11 september, die door Osama bin Laden vanuit het Aziatische land zouden zijn georkestreerd.
De operatie Enduring Freedom is sindsdien een uitzichtloze, dure oorlog geworden, zowel in dollars als in mensenlevens. Ook Nederland mengde zich in het conflict, de missie naar Uruzgan was jarenlang een heet hangijzer in de politiek en de missie naar Kunduz is dat nu opnieuw.
President Obama heeft aangekondigd dat de Amerikaanse troepen het land in 2014 verlaten zullen hebben, maar een Brits rapport waarschuwt deze week voor een burgeroorlog als dat moment komt. De Afghaanse president Karzai gaf vrijdagavond, ter ere van de tiende verjaardag van de oorlog, het falen van zowel zijn eigen regering als de internationale coalitie toe.


De Britse krant The Guardian meldt zaterdag dat de Britse overheid waarschuwt voor een burgeroorlog in Afghanistan. De Taliban zouden grote delen van het zuiden en oosten van het land kunnen overnemen, zodra de buitenlandse troepen in 2014 hun hielen hebben gelicht.

Op de tiende verjaardag van de oorlog worden nog altijd in delen van het land hevige gevechten met de Taliban geleverd. In de delen van het land waar de Taliban zijn verdreven, mede door de inzet van 30 duizend extra Amerikaanse soldaten, proberen de opstandelingen met bermbommen en aanslagen op functionarissen het gezag van de regering Karzai te ondermijnen. Een regering die volgens het Britse rapport zwak en corrupt is en steunt op losse coalitie van krijgsheren.

President Karzai moest vrijdag toegeven dat zowel zijn eigen regering als de internationale coalitie hebben gefaald, zo meldt de Belgische krant De Morgen. In het bijzonder de veiligheidssituatie voor de Afghanen is niet verbeterd, zei Karzai in een interview op de BBC.

In het Radio1-programma Tros Nieuwsshow bespraken de journalisten Joeri Boom, Minka Nijhuis en Bette Dam de situatie in Afghanistan. Zij bezochten het land veelvuldig In Tros Kamerbreed kwamen de politici aan het woord; Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, Thijs Berman, voor de PvdA in het Europarlement en Carola Schouten, financieel woordvoerder van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Waar iedereen het over eens lijkt te zijn is dat het in Afghanistan nog lang niet klaar is. 

De Morgen: Karzai geeft mislukkingen in Afghanistan toe

The Guardian: Afghanistan civil war a significant risk, ‘cold-eyed’ British review to warn

Foto-cc: DVIDSHUB

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (29)