Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tien procent Europese banken faalt bij stresstest

  •  
15-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
bsod_300.jpg
Maar het had natuurlijk erger gekund
Acht van de negentig onderzochte Europese banken is niet door de stresstest gekomen. Zestien anderen kwamen met de hakken over de sloot. De gezakte banken zijn gevestigd in Spanje (Catalunya Caixa, Pastor, Unnim, Caja3 en CAM), Griekenland (de staatsbanken ATEbank en EFG Eurobank) en een in Oostenrijk (Österreichischen Volksbank). De Nederlandse banken ABN Amro, ING, Rabo en SNS slaagden voor de test. De Duitse bank Helaba trok zich terug uit de test waarmee het aantal faalbanken op negen komt.
De NOS schrijft:
In de test is gekeken naar wat de gevolgen zijn als de economie verslechtert, als mensen massaal hun spaargeld opnemen en als de waarde van de vastgoedportefeuilles daalt. De test was strenger dan de vorige. Vorig jaar was er de nodige kritiek op de test, omdat die te licht zou zijn.  De gezakte banken zijn kleinere Europese banken. Ze krijgen een half jaar de tijd om nieuw kapitaal aan te trekken op de kapitaalmarkt of door onderdelen te verkopen. Lukt dat niet, dan springen overheden bij. Hoewel dat min of meer zo is afgesproken, ligt dat toch gevoelig, omdat er dan weer met belastinggeld banken worden gered.
Uit de test blijkt dat meer dan een kwart van de banken niet goed bestand is tegen een nieuwe hevige financiële crisis. Over resultaten van de test zijn de meningen verdeeld, meldt de BBC. Sommige analisten zijn tevreden omdat er minder banken faalden dan verwacht, anderen wijzen er op dat de situatie wankel is.
Eerder deze maand faalde ook tien procent van de verzekeraars bij de stresstest.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.