20

Tienduizend huurwoningen geliberaliseerd

Woonbond en Huurdersvereniging Amsterdam spannen kort geding aan tegen de staat

In het pas ingevoerde beleid voor de huurmarkt zit een pijnlijke fout. Minister Piet Hein Donner voerde maatregelen in om doorstroming te bevorderen en marktwerking te versterken, waardoor er een groter woningaanbod zou komen. Niets is minder waar. De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hebben een kort geding tegen de staat aangespannen omdat zij vinden dat de sociale huursector te sterk geliberaliseerd wordt. Tienduizenden huurwoningen verdwijnen door Donner’s maatregelen in de vrije sector.

Donner voerde een maatregel in waardoor verhuurders in tien regio’s (140 gemeenten) met een schaarse woningenmarkt 15 tot 25 punten extra mogen optellen in het zogeheten woningwaarderingsstelsel. Dat is een systeem dat bepaalt hoeveel een verhuurder maximaal voor de woning mag vragen. Door die maatregel vallen sommige woningen echter in de geliberaliseerde huurmarkt waarin geen maximum huurprijs geldt.

De bijtelling van de punten is door Donner ingevoerd om verhuurders in gebieden met een gespannen woningmarkt meer mogelijkheden te bieden om te investeren, waardoor er een groter woningaanbod komt. Donner’s ministerie denkt daardoor juist te voldoen aan de vraag van corporaties, die hebben aangegeven verantwoord gebruik te willen maken van de mogelijkheid om de huren te verhogen.

Ook zijn de huurdersorganisaties van mening dat Donner’s maatregel doorstroming op de woningmarkt juist tegenwerkt. Bovendien zijn veel sociale huurwoningen door de nieuwe puntentelling onbetaalbaar geworden. De huurprijzen van sociale huurwoningen in deze tien regio’s kunnen stijgen tot 123 euro. Dit geldt overigens niet voor zittende, maar alleen voor nieuwe huurders.
Volkskrant: ‘Tienduizenden huurwoningen naar vrije sector’
cc-foto: CorporatieNL

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (20)