19

Tienduizenden bijeen in demonstratie voor Malala

Malala inmiddels overgevlogen naar Brits ziekenhuis ... Pakistaans meisje werd neergeschoten door Taliban omdat ze 'niet religieus' en anti-Taliban zou zijn

Afgelopen dinsdag werd de veertienjarige Malala Yousoufzai met twee schoolgenoten neergeschoten door Taliban-strijders. Ze zaten in een schoolbus op weg naar huis. Malala werd getroffen in haar hoofd en herstelt momenteel in een ziekenhuis in de stad Rawalpindi. In Karachi zijn zondag tienduizenden mensen bijeengekomen om steun uit te spreken voor Malala.

Update maandag 9:20 uur:

Malala is inmiddels overgevlogen naar een Brits zieken huis om daar te herstellen van haar verwondingen, zo meldt de Volkskrant.

Malala hield een online dagboek bij over de wreedheden van de Taliban in de Swat-vallei. Hiervoor werd ze in 2011 genomineerd voor The International Children’s Peace Prize, vanwege haar moedige inzet voor basisrechten voor kinderen in Pakistan. In het bijzonder het recht op onderwijs voor meisjes, wat in haar omgeving door de Taliban geregeld en stelselmatig wordt ontzegd. De Taliban zeggen het meisje te hebben aangevallen omdat ze niet gelovig zou zijn en anti-Taliban.

In Karachi zijn zondag tienduizenden mensen bijeengekomen om steun uit te spreken voor Malala. Het is niet de eerste demonstratie, eerder kwamen op diverse plaatsen al honderden mensen bijeen, maar wel de grootste tot nu toe. Naast steun voor Malala wordt ook gedemonstreerd tegen het militaire geweld.

Inmiddels lijkt het beter met Malala te gaan, maar artsen in de Verenigde Arabische Emiraten gaan alsnog een gespecialiseerd vliegtuig naar Pakistan sturen. Mocht het nodig zijn dan kan ze eventueel vervoerd worden naar het buitenland voor medische behandelingen.  Het is nog onduidelijk of ze naar het buitenland zal worden gebracht, maar het is één van de mogelijke plannen, laat het Pakistaanse leger weten. Momenteel wordt ze verzorgd in een militair hospitaal.

Demonstraties tegen het regime of bestaande Pakistaanse partijen zijn doorgaans vrij klein. Men is eerder geneigd de straat op te gaan wanneer het bijvoorbeeld een anti-Amerikaanse demonstratie betreft, aangemoedigd door rechts-islamitische partijen en organisaties, zo schrijft de Miami Herald. De demonstratie op zondag is daarom ook een unicum. Georganiseerd door de Muttahida Quami beweging, onder leiding van Altaf Hussain. Laatst genoemde haalde fel uit naar de reguliere en islamitische partijen voor het niet organiseren van een demonstratie. De Talibanstrijders die Malala neer hebben geschoten noemde hij ‘beesten’.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)