Laatste update 19:55
54

Tienduizenden Britten de straat op tegen naderende Brexit

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in Londen onder de naam ‘Unite for Europe’ geprotesteerd tegen de Brexit. Ze deden dit in het laatste weekend voordat de Britse premier Theresa May artikel 50 in gang zal zetten en daarmee formeel de EU zal verlaten. Het protest valt ook op de 60e jubileum van het tekenen van het verdrag van Rome waarmee de EEU tot stand kwam, de voorloper van de EU.

De organisatie van het protest meende niet de Brexit te kunnen tegenhouden met het protest. Het doel was om een sterk tegengeluid te laten horen: ‘op dit moment focust Theresa May zich op de 52% van het land, en vergeet ze de overige 48%’ aldus Peter French van Unite for Europe.

In Edinburgh werd er gelijktijdig door ongeveer 1.000 demonstranten een mars gelopen tegen vertrek uit de EU. Ook in Polen gingen duizenden de straat op om steun te betuigen aan de EU. Onder de naam ‘I Love You, Europe’ lieten demonstranten een tegengeluid horen aan de nationalistische en Eurosceptische regering van Polen.

In Londen werden er toespraken gegeven door Tim Farron, de leider van de Liberal Democrats, Alastair Campbell, een Britse journalist en Nick Clegg, parlementslid en voormalig leider van de Liberal Democrats. Ook lieten de demonstranten bloemen achter bij Parlement Square als eerbetoon aan de slachtoffers van de terreurdaad van afgelopen week.

Foto: CC David B. Young

Geef een reactie

Laatste reacties (54)