6

Tienduizenden Chilenen protesteren voor beter onderwijs

VIDEO: Het onderwijs in Chili keldert achteruit ... Arme gemeenten draaien op voor kwaliteit van scholen

Chilenen kunnen het niet langer aanzien dat het onderwijs in hun land nog verder in de verloedering raakt. Donderdag hebben zeker 30.000 mensen, waaronder docenten, studenten, ouders en kinderen gedemonstreerd in Santiago. Ze eisen dat de centrumrechtse regering van Sebastian Pinera het nationale schoolsysteem weer onder zijn beheer neemt. De gemoederen liepen zo hoog op dat 32 agenten gewond raakten. Zeker 54 demonstranten zijn gearresteerd.


Het onderwijs in Chili is niet meer wat het geweest is. Het nationale schoolsysteem is ten tijde van het militaire regime van generaal Augusto Pinochet opgebroken en overgedragen aan de gemeentelijke aurotiteiten. Daardoor zijn grote verschillen in niveaus ontstaan. Scholen in arme gemeenten hebben het moeilijk om het gemiddelde leerniveau bij te benen. Volgens de demonstranten is het huidige systeem ondergefinancierd en zijn er te grote verschillen in resultaten, schrijft NRC

De demonstratie liep uit de hand toen de betogers optrokken naar het presidentieel paleis Palacio de la Moneda. Daarvoor hadden ze geen toestemming gekregen van de autoriteiten die daarop met traangas en waterkanonnen reageerde. Een deel van de demonstranten ging in gevecht met de politie en gooiden stenen, stokken en met verf gevulde plastic flessen. Volgens organisatoren waren er zeker 80.000 mensen op de been in Santiago.

NRC: Tientallen gewonden en arrestaties bij studentenprotesten Chili

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (6)