4

Tienduizenden mensen bij herdenkingen in Kopenhagen

Demonstranten herdenken slachtoffers aanslagen afgelopen weekend ... Verdachte waarschijnlijk geen lid van terreurcel, aldus Deense premier

Volgens de Deense politie zijn er zo’n 30.000 mensen op de been. Zij herdenken de 55-jarige filmmaker Finn Nørgaard, die afgelopen zaterdag werd gedood tijdens een bijeenkomst in het teken van de vrijheid van meningsuiting, en een bewaker van de Grote Synagoge, die later die nacht door de dezelfde man werd omgebracht. Bij die synagoge werden op maandag in de loop van de dag door duizenden mensen bloemen neergelegd.

De 22-jarige verdachte is hoogstwaarschijnlijk geen lid van een terreurcel. Dit zegt de Deense premier Helle Thorning-Schmidt, meldt NOS. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de dader tot een terroristisch netwerk behoorde, maar er zitten wel twee verdachten vast die de dader ‘met daden en advies’ zouden hebben bijgestaan. Politieonderzoek moet hier uitsluitsel over geven.

De verdachte werd op zondag door de politie doodgeschoten toen hij het vuur op de agenten wilde openen. De vermoedelijke dader is een bekende van de politie. Het zou gaan om een jonge man van Palestijnse afkomst, die in de gevangenis zou zijn geradicaliseerd. De Deense politie wil zijn naam nog niet officieel prijsgeven.

De 55-jarige Nørgaard werd doodgeschoten tijdens een bijeenkomst in een cultureel centrum, georganiseerd door de Deense kunstenaar Lars Vilks. Hij wordt al jaren bedreigd door radicale moslims nadat hij een tekening van de profeet Mohammed maakte. Vilks wordt overgebracht naar een beveiligde woning.

NRC: Tienduizenden mensen de staat op in Kopenhagen

Beeld: still NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (4)