Laatste update 21 november 2017, 14:04
47

Neonazi’s marcheren tijdens onafhankelijkheidsviering door Warschau voor ‘wit Europa’

Neonazi’s hebben zaterdag een mars gelopen door het centrum van Warschau in Polen. Daarbij werden romeinse kaarsen afgestoken en leuzen gescandeerd als ‘Voor het vaderland’. De deelnemers droegen spandoeken bij zich met daarop teksten als ‘Wit Europa’, Europa zal weer wit worden’ en ‘Puur Bloed’. Behalve Polen liepen er ook Hongaren, Slowaken en Spanjaarden mee.

Een aantal deelnemers benadrukt dat ze vooral geen deel uitmaken van een racistische of neo-fascistische organisatie, schrijft de Wall Street Journal. Of zoals een deelnemer, de 27-jarige Mateusz het zei: ‘Tuurlijk lopen er ook nationalisten en fascisten mee. Dat vind ik prima, ik ben gewoon blij dat ik er ook bij ben.’

De mars werd georganiseerd door een organisatie die zichzelf het Nationaal Radicale Kamp noemt en zich vooral op jongeren richt. Ze zien zichzelf als de opvolgers van de fascistische groepering uit de jaren 30 van de vorige eeuw met dezelfde naam. Die groep was in de jaren voor de Holocaust berucht wegens het actief verdrijven van Joden uit Polen.

Volgens de deelnemers aan de betoging is Europa in gevaar als gevolg van de toename van Syrische vluchtelingen. De komst van die vluchtelingen is volgens de organisatie weer onderdeel van een complot: Joodse financiers zouden samenwerken met communisten in de Europese Unie om moslims naar Europa te brengen, en daarmee zowel de sharia als homoseksualiteit. Enkele deelnemers hadden een spandoek over een brug in de stad gehangen met daarop de tekst: ‘Bid voor een islamitische Holocaust’.

Het stadsbestuur van Warschau liet weten dat wat hen betreft de betoging slecht afstraalt op het land, maar dat er niets was dat ze konden doen om het tegen te houden. Volgens hen hebben de organisatoren alle juiste aanvragen ingediend en voldeed het aan alle eisen om een officiële viering van de Poolse geschiedenis te zijn.

De neonazi’s organiseren al dergelijke betogingen sinds 2009. Tot enkele jaren geleden kwamen daar nooit meer dan een paar honderd mensen opdagen. In de afgelopen drie jaar groeide de ‘onafhankelijkheidsdag’ uit tot het grootste nationalistische evenement in Polen, en daarbij een van de grootste in Europa. De mars van zaterdag was de grootste tot nu toe, met volgens de politie zeker 60.000 deelnemers.

Jakub Skrzypek, een van de enkele tientallen tegendemonstranten maakt zich ernstig zorgen: ‘De betogingen worden steeds feller. Wij zijn Poolse Joden, omringd door politie, en we zijn echt bang.’

Naschrift 21 november:
Hoewel aan de mars in Warschau een groot aantal neonazi’s deelnam, bestond de mars voor het grootste deel uit Polen die simpelweg de onafhankelijkheid vierden. De officiële reden van de mars. Het ging hierbij niet om ‘tienduizenden neonazo’s’ zoals diverse media, waaronder ook Joop, berichtten. De ambassadeur van Polen in Den Haag laat weten dat de mars ‘een uitdrukking was van patriottisme en een viering van de verworven vrijheid na de 123-jarige verdeling van Polen’:

Ik wil graag benadrukken dat de Onafhankelijkheidsmars, die jaarlijks op 11 november georganiseerd wordt in Warschau en andere Poolse steden, voor tienduizenden mensen een gelegenheid is om te benadrukken dat zij, ondanks dat hun politieke opvattingen vaak variëren, dezelfde waarden van vrijheid, vrede en loyaliteit aan het vaderland delen. Er kan niet worden toegestaan ​​dat een handvol mensen, die de viering verstoord hebben, het belang van de hele Mars overschaduwd hebben en zijn positieve betekenis hebben verdraaid. Ik vind het jammer dat een deel van de media-verslagen niet objectief waren in hun beschrijving van een demonstratie, terwijl de Mars in principe een vreedzame familieviering is.

Ook zegt de ambassadeur dat de Poolse autoriteiten hebben ‘alle uitingen van racistische, nationalistische, xenofobische of totalitarisme-prijzende opvattingen’ sterk veroordeeld hebben. ‘Extremisten vormen een marginale groep in ons land en moeten op deze manier worden beschreven.’

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (47)