18

Tienduizenden op de been om Duits oerbos te redden van de kap

cc-foto: Aktion Unterholz. Activisten planten nieuwe bomen om de reeds gekapte exemplaren te vervangen.

Zo’n 50.000 mensen hebben geprotesteerd tegen het kappen van bomen in het Hambacher oerbos dat bij Aken, dichtbij de Nederlandse grens, ligt. Er waren 20.000 demonstranten verwacht voor de demonstratie die aanvankelijk verboden werd. De rechter haalde dat verbod echter onderuit. De bomen in het 12.000 jaar oude bos moeten plaats maken voor mijnbouw. De demonstranten protesteerden niet alleen tegen de aantasting van de natuur maar ook tegen het blijven inzetten op fossiele energie.

Een opsteker voor de demonstranten is dat het gerechtshof van Münster de geplande kap van de helft van het resterende bos in de buurt van een reeds bestaande mijn, heeft opgeschort. Die kap was gepland voor half oktober maar natuurbeschermers proberen het bos uit te laten roepen tot reservaat voor een beschermde vleermuissoort die er leeft. Om het bos te redden wordt al heel lang actie gevoerd. Zes jaar lang woonden activisten in boomhutten om de verwoesting van het bos te voorkomen.

Het bos kappen zou ook onnodig zijn omdat Duitsland wil overschakelen op schone energie. De onherstelbare schade wordt dan aangericht voor een mijn die vermoedelijk snel buiten werking gesteld zal worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)