Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tienduizenden woningen 'onverkoopbaar'

  •  
09-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_tekoop300
Regeling voor woningen onder particuliere erfpacht blijkt slecht te werken
Tienduizenden huizen in Nederland zijn onverkoopbaar omdat zij op particuliere erfpachtgrond staan. Anderhalf jaar geleden leek er een oplossing te zijn gevonden voor deze groep. Naar nu blijkt biedt die maar voor een klein deel van de 250 duizend woningen uitkomst, schrijft de Volkskrant. De makelaarsvereniging NVM komt donderdag met de jongste cijfers over de huizenmarkt.
De Volkskrant over particuliere erfpacht:
Bij particuliere erfpacht is de grond onder een huis niet in handen van de bewoner of de overheid, maar van een private partij. Die is gerechtigd een ‘canon’ te heffen, een pacht die maandelijks betaald kan worden maar vaak ook voor een langere periode wordt afgekocht. Particuliere erfpachtconstructies komen veel voor in Amsterdam, maar ook in andere steden, en veel bij huizen die op landgoederen of in natuurgebieden staan. 
Slechts een kwart van de naar schatting 250 duizend huizen op particuliere erfpacht is verkoopbaar onder de nieuwe regeling. Dit zegt erfpachtadvocaat Koen de Lange, die afgelopen jaar enkele duizenden contracten heeft beoordeeld. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigd dit beeld.
De gedupeerde erfpachters zijn boos. Banken hebben jarenlang zonder probleem huizen op particuliere erfpacht gefinancierd, totdat zij in 2010 besloten dat dergelijke constructies gevaarlijk zijn. Immers, wanneer de verpachter in de toekomst zou besluiten de canon exorbitant te verhogen, zou de bewoner de hypotheek mogelijk niet meer kunnen betalen.
Sinds vorig voorjaar kunnen notarissen controleren of erfpachtcontracten betrouwbaar zijn. Als dat zo is, geeft de notaris groen licht en kan de bank financieren. Maar in de praktijk geeft de notaris vaak een oranje of zelfs rood sein.  
Onder de gedupeerden zitten personen die om medische of andere urgente redenen moeten verhuizen. Ze zijn boos dat alleen zij voor de schade opdraaien, terwijl notarissen, makelaars, banken en overheid allemaal zeiden dat particuliere erfpacht een acceptabele constructie was, aldus de Volkskrant.
Kamervragen SP-Tweede Kamerlid Jansen stelde vorig voorjaar Kamervragen aan minister Blok (Wonen) over de misstanden die toen al aan het licht begonnen te komen. In de beantwoording zei de minister niet te weten bij hoeveel woningen met particuliere erfpacht sinds het van kracht worden van de nieuwe regeling door banken geen hypotheek is verstrekt. “Uiteraard hanteren banken naast de criteria voor erfpachtcontracten eigen verstrekkingsbeleid voor hypothecaire financieringen op basis waarvan zij ook woonlasten, “loan to income”, beoordelen”, zei Blok.
De minister vond het ontbreken van precieze cijfers echter niet noodzakelijk om vast te stellen dat er behoefte is aan “een goede consumentenbescherming tegen onredelijke erfpachtbepalingen, in het bijzonder ter zake van de financierbaarheid van de particuliere erfpacht”. Blok wees er echter op dat er inmiddels dus een nieuwe regeling was die dit moet doen.
Foto-cc: Waxorian

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.