Laatste update 17:18
36

Tientallen bejaarde Nederlanders ontvangen ‘Hitler-pensioen’

34 Nederlanders ontvangen nog een altijd een zogenaamd “Hitler-pensioen” als beloning voor dienstjaren bij de Waffen-SS. Dat ontdekte EenVandaag. Het pensioen, vanuit Duitsland uitgekeerd, komt in 14 gevallen terecht bij weduwen.

Eerder deze week bleek in België al dat 27 nazi’s decennia na hun verloren Tweede Wereldoorlog nog altijd een uitkering krijgen voor hun dienstjaren. Ook Belgen die tijdens de oorlog in geallieerde gevangenschap zaten krijgen een uitkering omdat die celstraf voor de nazi’s als diensttijd gold. De pensioenen worden sinds 1950 door Duitsland uitgekeerd en nu blijkt dus dat ook Nederlandse bejaarde nazi’s het pensioen ontvangen.

Het bedrag dat maandelijks wordt uitgekeerd ligt tussen de 400 en 1300 euro, belastingvrij. Omdat de deelstaat die verantwoordelijk is voor de uitkering, het Landschafts Verband Rheinland (LVR), niet vrijgeeft wie de ontvangers zijn, kan de Nederlandse staat ook geen belasting over het pensioen heffen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft laten weten Kamervragen te stellen aan staatssecretaris Menno Snel (Financiën). Omtzigt vindt het onacceptabel dat de identiteit van de ontvangers verborgen blijft en zij geen belasting over hun nazi-pensioen betalen: ‘Dit terwijl oorlogsslachtoffers die uitkeringen ontvangen vanuit Duitsland wel belasting moeten betalen.’

Beeld Waffen-SS: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (36)