16

‘Tientallen miljoenen verspild in ouderenzorg’

Veel onnodige onderzoeken en ingrepen uitgevoerd

Tientallen miljoenen worden verspild in de ouderenzorg. Kwetsbare ouderen ondergaan onderzoeken en ingrepen die onnodig of zelfs ongewenst zijn.

Dat blijkt uit onderzoek dat Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het UMC St Radboud, deed in opdracht van het Nationaal Programma Ouderenzorg:

Kwetsbare ouderen hebben een grote kans op complicaties bij bijvoorbeeld operaties. Zorgprofessionals handelen nu volgens de richtlijnen van een specifiek fysiek probleem – bijvoorbeeld hartfalen – terwijl er vaak veel meer met de oudere aan de hand is. Variërend van angst, en vergeetachtigheid tot diabetes of mobiliteitstoornissen. Een ingreep kan dan heel verkeerd uitpakken. We werken nu aan heldere kwaliteitscriteria die helpen bij het maken van de juiste afweging. Zo bespaar je ouderen veel onnodige ellende en maak je geen overbodige kosten.

De wetenschappers, die het experiment uitvoeren, hebben berekend dat alleen al op de zorg aan de 4.000 kwetsbare ouderen in de regio Nijmegen anderhalf tot twee miljoen kan worden bespaard. De besparing bestaat uit minder verpleeghuis- en ziekenhuisopnames, minder medicatiegebruik en minder ouderen met delier.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)