14

Tientallen pro-Pieten opgepakt wegens verstoren openbare orde tijdens kinderfeest

In Tilburg hebben pro-Pieten, die de racistische kenmerken van Zwarte Piet willen behouden, tijdens de intocht van Sinterklaas de openbare orde verstoord. De politie heeft tientallen relbeluste Zwarte Piet-aanhangers opgepakt om te voorkomen dat de dag van het kinderfeest door de pro-Pieten werd veranderd in een gewelddadig treffen. De pro-Pieten wilden een geplande demonstratie van  Kick Out Zwarte Piet belagen. Het AD meldt:

Het gaat om een groep van zo’n vijftig personen die zich keerden tegen de anti-Zwarte Piet-actievoerders. De aanhouding ging niet zonder slag of stoot: er vielen wat klappen tussen de agenten en demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De mensen die zijn opgepakt, zijn in een touringcar gezet en naar het politiebureau gebracht.

KOZP beschuldigt de gemeente Tilburg van het gebruik van ‘valse voorwendselen’ omdat de gemeente niet toestond dat in de buurt van Zwarte Pieten vreedzaam werd geprotesteerd tegen de racistische kenmerken van die traditie. In plaats daarvan moest KOZP demonstreren op een plek achter het station, ver buiten het zicht. Daar zag de actiegroep van af.

Ondertussen is Sinterklaas in gezelschap van meer dan 300 racisme-vrije Pieten aangekomen in de hoofdstad. De goedheiligman kreeg de sleutel van de stad overhandigd door burgemeester Halsema die hem een aangenaam verblijf wenste. De intocht, die voor de 80e keer gehouden werd, verliep feestelijk en zonder enige wanklank.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)