Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tientallen steden gaan experimenteren met basisinkomens

  •  
06-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
gelddollars

© cc-foto: Gerd Altmann

Zeker elf Amerikaanse steden voeren dit jaar experimenten uit met een gegarandeerd inkomen waaraan geen voorwaarden zijn verbonden. Burgemeesters van twintig andere steden in de VS zijn van plan vergelijkbare programma’s op te zetten. Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg , dat schrijft dat “2021 het jaar van de experimenten met gegarandeerde inkomens” wordt.
"Deze programma’s worden vaak aangeduid als ‘universeel basisinkomen’, maar omdat ze slechts geld verstrekken aan een beperkt aantal huishoudens zijn ze niet echt universeel. Ze zijn wel ‘onvoorwaardelijk’, anders dan veel bestaande overheidsprogramma’s waarbij een uitkering wordt verbonden aan een sollicitatieplicht of aan voorwaarden voor de zaken waaraan ontvangers het geld mogen uitgeven."
Door de coronacrisis is de belangstelling voor het basisinkomen afgelopen jaar flink toegenomen. Veel mensen raken immers buiten hun schuld hun baan kwijt en kunnen niet zomaar elders aan de slag.
De Spaanse regering besloot om die reden om een uitkering zonder voorwaarden te verstrekken aan 850.000 arme gezinnen. Ook op andere plaatsen wordt er volop geëxperimenteerd met gegarandeerde inkomens zonder voorwaarden. Een Fins onderzoek wees vorig jaar uit dat een basisinkomen zorgt voor minder stress en meer autonomie.
cc-foto: Gerd Altmann
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.