6

Tientallen ziek door giftige zeecontainers

In Uitgesproken VARA vanavond een reportage met twee anonieme Polen, Jan de Jong van de FNV en Marga Zuurbier, directeur van de  Arbeidsinspectie.

Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem heeft de afgelopen twee jaar 50 mensen behandeld die ziek zijn geworden door het openen van zeecontainers. Een aantal is blijvend invalide. Zo zijn twee Poolse laders en lossers ziek geworden omdat ze bedwelmd zijn door gevaarlijke gassen in zeecontainers. Ze kunnen al een paar maanden niet werken. Zelfs autorijden en kinderen verwekken is door de artsen ontraden. In Uitgesproken VARA vanavond een reportage met twee anonieme Polen, Jan de Jong van de FNV en Marga Zuurbier, directeur van de Arbeidsinspectie.


Uitgesproken VARA: Ziekmakende containers in Rotterdam

De giftige dampen komen vrij bij het productieproces van witgoed, schoenen en bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte, zo meldt Uitgesproken VARA. Als een medewerker zo’n gegaste container betreedt, kan er tijdelijk of blijvend gezondheidsletsel ontstaan. De Poolse mannen zijn ernstig onder druk gezet door hun uitzendbureau om zich niet ziek te melden. Als ze dat wel zouden doen, werd gedreigd met ontslag en terug sturen naar Polen.

Volgens Jan de Jong van de FNV zijn er veel bedrijven die niks doen aan het probleem. Logistieke dienstverleners hebben soms ook geen keuze, omdat ze van hun opdrachtgevers vaak geen tijd en geld krijgen voor metingen. “Ook worden vooral buitenlandse laders en lossers onder druk gezet om zich niet ziek te melden. Als ze dat wel doen dan worden ze gelijk het land uit gezet”, aldus de Jong. Een oplossing van dit probleem ligt deels in politieke handen. Den Haag moet om te beginnen veel meer steekproeven houden.

Marga Zuurbier van de Arbeidsinspectie komt regelmatig bedrijven tegen die er te snel vanuit gaan dat onderzoek niet nodig is, bijvoorbeeld omdat de afzender verklaart dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. “Deze verklaringen zijn in het verleden echter geregeld onbetrouwbaar gebleken,” aldus Zuurbier.

Foto-cc: S_Volenszki

Geef een reactie

Laatste reacties (6)