Laatste update 11:07
22

TikTok censureert maakster make-up-tutorials om video’s over Oeigoeren

De video van de Amerikaanse tiener die make-up-tutorials maakt, begint als zoveel filmpjes in dit genre. Ze roept haar kijkers op om een wimperkruller te pakken. Maar meteen daarna geeft ze opdracht om die weer weg te leggen, en in plaats daarvan gebruik te maken van een smartphone om op te zoeken hoe de Oeigoeren te lijden hebben onder de Chinese repressie.

“Zoek op wat er gebeurt in China, hoe onschuldige moslims in concentratiekampen worden gestopt, hoe gezinnen uit elkaar worden gerukt”, draagt Feroza Aziz haar kijkers op. De tiener uit New Jersey, die een Afghaanse achtergrond heeft, vertelt hoe gedetineerde Oeigoeren gedwongen worden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken.

Aziz heeft in totaal drie video’s geüpload waarin ze aandacht vraagt voor het droeve lot van de Oeigoeren. Ze heeft de pleidooien ‘verstopt’ in make-up-tutorials omdat TikTok eerdere video’s waarin ze vertelde over de Oeigoeren, censureerde. “Ik werd meteen geschorst toen ik over de Oeigoeren begon”, vertelt ze aan The Guardian.

Volgens TikTok, dat eigendom is van het in Beijing gevestigde bedrijf Bytedance, heeft Aziz de schorsing te danken aan een eerdere video over Osama bin Laden. De Amerikaanse tiener legt aan The Guardian uit dat de betreffende video een humoristisch filmpje was over alle beledigende reacties die ze krijgt als moslima.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)