15

TikTok discrimineert homo’s, dikke mensen en gehandicapten

De razend populaire dienst TikTok erkent dat de video’s van bepaalde groepen, zoals homo’s, dikke mensen en gehandicapten, minder vaak worden vertoond. Volgens de makers van de app, die inmiddels meer dan een miljard keer is gedownload, gebeurt dat omdat die groepen “kwetsbaarder zijn voor cyberpesten”.

Netzpolitik ontdekte eerder deze week dat TikTok video’s van mensen die bijvoorbeeld een zichtbare handicap hebben, alleen vertoont in het land waar ze zijn geüpload. Dat betekent dat zij een veel minder groot bereik kunnen krijgen dan andere gebruikers van de Chinese dienst.

Bij gebruikers die volgens TikTok nóg meer risico lopen om gepest te worden, gaan de maatregelen verder: nadat een video een bepaald aantal keer is bekeken, krijgen gebruikers het filmpje niet meer te zien. In de richtlijnen van TikTok staat expliciet welke mensen het slachtoffer worden van dit beleid: TikTok-gebruikers met autisme, een misvormd gezicht of het syndroom van Down.

Zelf zitten gebruikers helemaal niet op de ‘bescherming’ te wachten, zo vertelt de dikke, 21-jarige Amerikaanse peuterbegeleidster Annika aan Netzpolitik. Hoewel ook zij te maken heeft gehad met negatieve commentaren, noemt ze de maatregelen ‘inhumaan’. “De mensen die mij volgen zien mij als rolmodel. Dat maakt me juist sterker.”

Oeigoeren
Eind vorige maand kwam TikTok in opspraak omdat de dienst video’s censureerde van een Amerikaanse tiener die aandacht vroeg voor de Oeigoeren die in China in concentratiekampen verdwijnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)