47

Tilburgse burgemeester heeft dé oplossing voor opvang asielzoekers

De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus heeft een oplossing bedacht voor het chaotisch opvangsysteem voor vluchtelingen dat niet helemaal succesvol lijkt te verlopen. Hij stelt voor om een verplicht quotom in te stellen voor elke Brabantse gemeente. Zo moeten er wel asielzoekers opgevangen worden. Het voorstel zal donderdag officieel ingediend worden tijdens een bijeenkomst van burgemeesters en de commissaris van de koning, Wim van de Donk. Dat meldt het AD.

Het quotum moet volgens de burgemeester afhankelijk van inwonersaantal aangepast worden. Een dergelijke regel geldt al voor statushouders. Die moeten van het asielzoekerscentrum door naar een woning wanneer zij een verblijfsvergunning krijgen. Noordanus wil met zijn plan – Pact van Brabant – dezelfde oplossing voor vluchtelingen in azc’s en noodopvanglocaties die nog geen verblijfsdocument hebben. Het zou een oplossing zijn voor de weerstand die er door sommige gemeenten en bewoners geboden wordt die tegen vluchtelingenopvang zijn, en tegelijkertijd een tegemoetkoming.

Mijn oproep is: laten we dit probleem nou met zijn allen oplossen, ieder naar draagkracht. De tijd van praten is voorbij: we moeten tot daden komen. Zo niet, dan wordt straks vanuit Den Haag opgelegd hoe we het moeten doen.

Noordanus raakte gemotiveerd door een enquete van het Brabants Dagblad onder burgemeesters in de regio. Daaruit bleek dat velen enthousiast waren over het plan van hun collega’s Mark Buijs (Boxtel) en Jan Hamming (Heusden) om asielzoekers in kleine groepen van vijftig tot honderd op te vangen. De norm van driehonderd bedden per opvang – die het COA hanteert – zou omlaag moeten volgens de burgemeester omdat het onrealistisch zou zijn.

Maar kleinschalige opvang is geen wonderolie; in Tilburg hebben we twee grootschalige locaties die prima functioneren. Het aantal vluchtelingen is niet de kern van het probleem.

cc foto:

Geef een reactie

Laatste reacties (47)