5

Timmerman Mark Slats roeit in recordtijd Atlantische Oceaan over tegen kanker

Het wereldrecord solo- en non-stop-oceaanroeien staat nu op naam van de Nederlander Mark Slats. Hij wist de Atlantische Oceaan in ruim 30 dagen over te steken. De Timmerman uit Wassenaar is daarmee bijna vijf dagen sneller dan de vorige recordhouder.

Slats had tot vorig jaar nog nooit geroeid. Hij besloot vorig jaar, nadat zijn moeder ernstig ziek was geworden, om via het oceaanroeien geld in te zamelen voor haar en voor anderen. Zo kwam het dat hij uiteindelijk meedeed aan de Atlantic Challenge: één van de zwaarste roeiwedstrijden ter wereld. Deelnemers roeien van de Canarische eilanden naar het Caribische eiland Antigua, in totaal zo’n 5.000 kilometer. Het was overigens niet zijn eerste solo en non-stop tocht: eerder zeilde hij al de wereld rond.

Het geld dat Slat heeft ingezameld gaat naar de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.

Slats:

De hele tocht dacht ik aan mijn moeder. Ze is erg ziek en zij gaf mij de kracht om door te gaan. Deze overwinning is voor jou, mama.

De timmerman wist het wereldrecord op zijn naam te zetten door gemiddeld zo’n 17,5 uur per dag te roeien en slechts vier uur per nacht te slapen. “Er is slechts één dag geweest waarop ik acht uur heb geslapen”, zegt hij. De tocht ging niet zonder slag of stoot; zijn boot sloeg een aantal keer om door het slechte weer, hij kwam in botsing met een walvis en zijn gasfles sloeg overboord waardoor hij geen gevriesdroogd eten kon bereiden en daardoor moeite had voldoende calorieën binnen te krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)