Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Timmermans wil EuroPapadagen

  •  
26-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Asscher bezoekt kinderdagverblijf

© 2015-06-17 08:37:13 AMSTERDAM - Een vader met kind in een kinderdagverblijf bij de presentatie van het rapport State of the World Fathers 2015. De organisaties Rutgers, Save the Children, Be

De Europese Commissie wil ervoor zorgen dat vaders in heel Europa minimaal tien dagen vrij krijgen na de geboorte van hun kind en minimaal vier maanden betaald vaderschapsverlof op mogen nemen. Dit werd vandaag voorgesteld als plan om de loonverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. In een open brief die vandaag werd gepubliceerd in de Volkskrant licht Frans Timmermans de plannen toe.
De rol van vrouwen op de arbeidsmarkt en de rol van vaders in hun gezinsleven hangen volgens Timmermans samen. Van de mensen die in Europa aan de universiteit afstuderen is 60 procent vrouw, maar zodra vrouwen moeder worden, daalt hun arbeidsparticipatie terwijl die van vaders juist stijgt. Vrouwen verdienen nog steeds 16.3 procent minder dan mannen, vervolgt Timmermans, hun pensioen ligt 40 procent lager, ze besteden vijf keer meer tijd aan zorg en huishoudelijke taken. Volgens Timmermans is het gevolg dat vrouwen vaker deeltijd werken en daardoor minder kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Een deel van de oplossing is volgens Timmermans en de Europese Commissie om het gemakkelijker te maken voor mannen om een deel van de zorg van hun kinderen op zich te nemen.
In het arbeidsproces is er een tekort aan vrouwelijk talent. Net zoals mannelijk talent te weinig tijd krijgt om er voor de kinderen te zijn. De balans is zoek. Voldoende kwalitatief hoogwaardige kinderopvang kan helpen. Vaders moeten meer kansen krijgen vader te zijn, te beginnen bij de geboorte van hun kinderen. Daarom stellen wij tien dagen betaald vaderschapsverlof voor zodat vaders overal in Europa dezelfde minimumrechten hebben.
De Europese Commissie stelt voor dat mannen 10 dagen vrij krijgen direct na de geboorte, en daarnaast de mogelijkheid om minimaal vier maanden vaderschapsverlof op te nemen, waarin mannen even veel doorbetaald worden als wanneer ze ziek zouden zijn. In Nederland kunnen mannen slechts 0,4 weken vaderschapsverlof opnemen. In België zijn dit 19,3 weken, in Zweden 14,3 n in Portugal 22,3.
Een deel van het probleem ligt voor Timmermans de tegenstroom die er is ontstaan tegen emancipatie van vrouwen en gelijke rechten. Zo haalt hij het Poolse lid van het Europarlement aan die het belangrijk vond om erop te wijzen dat vrouwen logischerwijs minder zouden moeten verdienen omdat ze ‘zwakker, kleiner en minder intelligent’ zouden zijn. Ook ziet hij Thierry Baudet als onderdeel van hetzelfde probleem , vanwege zijn uitspraak dat vrouwen ‘in het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben en vaak ook meer interesse hebben in gewoon meer familie-achtige dingen en zo… Het is gewoon zo.’
Timmermans wijst op het feit dat veel jonge vaders in Nederland graag meer tijd zouden willen besteden aan de zorg van hun kinderen. ‘Ik vind het niet ‘gewoon’ als mijn dochters een strijd zouden moeten voeren die hun grootmoeders beslecht dachten te hebben’ schrijft Timmermans. Daarom wil hij, samen met de Europese Commissie, met dit pakket mensen in de gelegenheid stellen om gezin, zorg en werk te combineren. Ongeacht of ze man of vrouw zijn. ‘Welkom in de 21ste eeuw’ aldus Timmermans.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.