123

Timmermans: CDA geeft middelvinger

Ministers halen uit naar CDA na verlaten begrotingsoverleg... Timmermans: CDA geeft middelvinger... Minister heeft alweer spijt...

PvdA-ministers Plasterk en Timmermans hebben flink uitgehaald naar het CDA nadat de christen-democraten gisteren uit het begrotingsoverleg stapte. Timmermans heeft inmiddels al weer spijt van zijn opmerkingen en is door zijn collega’s op de vingers getikt.


De normaal toch eloquente minister van Buitenlandse Zaken kwam voor zijn doen bijzonder onparlementair uit de hoek. Voor de camera van de NOS zei hij:

‘Het kabinet heeft een uitgestoken hand aangeboden en krijgt daarvoor een middelvinger terug’.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma reageerde via Twitter:

Timmermans heeft inmiddels al weer spijt van zijn opmerking. Op zijn Facebook-pagina toont hij berouw:

Had een andere beeldspraak moeten gebruiken om mijn teleurstelling over het afhaken van het CDA te verwoorden. Heb dat ook aan Sybrand Buma laten weten. Vind het oprecht ontzettend jammer dat het CDA de uitgestoken hand van het kabinet niet heeft willen aannemen, maar dat beeld van die opgestoken middelvinger had ik niet moeten overnemen. Leidt alleen maar af en doet mijn verhouding met het CDA geen recht.”

Timmer is door zijn collega-ministers tijdens de ministerraad op de vingers getikt voor zijn uitspraak dat het CDA de middelvinger opstak richting kabinet, meldt de Volkskrant. Minister Dijsselbloem:

“Ja, we hebben hem er even op aangesproken. Het is onnodig om ons te vervreemden van partijen waarmee we er niet zijn uitgekomen. Op onderdelen zullen we de komende jaren gewoon met het CDA blijven samenwerken.”

Minister van Binnenlandse Zaken Plasterk was eerder op de dag diplomatieker dan Timmermans:

Ik ken het CDA zo niet.

De minister had vorige week bij de Algemene Beschouwingen al het gevoel dat de wil ontbrak bij het CDA. Volgens hem was het CDA ten tijde van het vierde kabinet-Balkenende een behoorlijke bestuurderspartij.

Het was toen ondenkbaar dat ze zouden zeggen ‘ach, wat kan dat sociaal akkoord ons schelen’. Dat ze zo achteloos zeggen ‘dan maar niet’, zo ken ik ze niet.”

De frustratie van de ministers is ingegeven door de beslissing van het CDA om donderdag uit het begrotingsoverleg met de coalitie te stappen. Het voorstel dat het kabinet donderdagmiddag heeft gedaan om tot 6 miljard aan bezuinigingen te komen, is onacceptabel voor de partij.

Het CDA heeft een alternatief gepresenteerd aan het kabinet, maar het pakket aan lastenverzwaringen van zo’n 2,7 miljard euro in de bezuinigingsvoorstellen van de coalitie blijft intact. Daarom wil het CDA niet verder onderhandelen. “Dat is geen basis om verder te praten”, aldus Buma. De CDA-leider: 

“Ik wil een beter richting voor de economie. Het kabinet wilde naar 2,6 miljard lastenverzwaringen in plaats van 2,7 miljard. Dat is doormodderen […] Ons doel is banen. Als het kabinet dat niet wil, dan doen wij niet mee. Het kabinet kan niet serieus de indruk hebben dat het CDA hierin meegaat. Men kent mijn inzet, en het kabinet weer dat het voor ons op deze manier moeilijk zou worden.”

De oppositiepartijen GroenLinks, D66 en SGP zijn komen nu bijeen om te bespreken of ze het voorstel van de coalitie kunnen steunen.

Het kabinet heeft steun nodig van een aantal oppositionele partijen, omdat de coalitiepartijen PvdA en VVD in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Wanneer GroenLinks en D66 over stag gaan, haalt het kabinet nipt de meerderheid in de Senaat.

Update 18.00

D66 en GroenLinks moeten nog flink nadenken voordat iets wordt besloten over het voorstel van het kabinet. Na fractieoverleg laat D66-leider Alexander Pechtold weten later vanavond de knoop te zullen doorhakken. Dan zal ook blijken of hij om half negen aanschuift bij de voortzetting van het beraad met minister Dijsselbloem. GroenLinks-leider Bram van Ojik zegt nog zeker een paar uur te moeten nadenken over wat de coalitie nu over begroting heeft voorgelegd. Hij denkt niet dat zijn fractie daar donderdag al een besluit over neemt. “Het is niet per sé een moeilijk besluit, maar er zitten veel aspecten aan. Het gaat om de balans”, aldus Van Ojik.

Lees ook op Joop: ‘Mooi voorstel’ coalitie: take it or leave it

NOS: CDA haakt af bij begrotingsoverleg

cc-foto: reallyboring

Geef een reactie

Laatste reacties (123)