Laatste update 11:32
52

Timmermans dreigt Roemenië met verstoting uit Europese Unie

Eurocommissaris Frans Timmermans, tevens spitzenkandidaat van de Europese sociaaldemocraten om commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op te volgen, dreigt met vergaande maatregelen tegen Roemenië. In een brief aan de regering van Roemenië, die is ingezien door de Europese nieuwssite Politico, stelt Timmermans dat hij niet zal aarzelen de procedures ten aanzien van bescherming van de rechtsstaat, het zogeheten rule of law framework, in werking te stellen. Die procedure betekent dat er een dialoog tussen Brussel en Roemenië op gang moet komen om aanpassingen aan de rechtsstaat af te dwingen. Lukt dat niet dan wordt artikel 7 in werking gesteld, de zogeheten ‘nucleaire optie’ waarmee een land uit de Unie gezet kan worden.

Timmermans schrijft dat hij zich “ernstig zorgen” maakt over de situatie in Roemenië. Het land heeft recent wetten zo aangepast dat het moeilijker wordt corrupte politici te vervolgen. Nieuwe regels die door het Roemeense parlement zijn aangenomen op het gebied van omkoping “dragen het risico in zich dat misdrijven, inclusief corruptiemisdrijven, niet meer te vervolgen zijn”. Ook is de straf op machtsmisbruik drastisch verlaagd.  Timmermans maant de Roemeense regering snel in actie te komen om de “noodzakelijke maatregelen” te nemen en deze misstanden te beëindigen.

Roemenië is momenteel voorzitter van de Europese Unie. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een land in die positie zo scherp bekritiseerd werd.

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (52)