308

Timmermans: ‘Eén front tegen Wilders’

CDA verwerpt oproep … Aftredend staatssecretaris van Europese Zaken wil invloed PVV op regering voorkomen ... 'Nederland staat op breukvlak'... Bos vult aan: 'Jan Peter, ga niet met Wilders regeren!'

Frans Timmermans, de bevlogen PvdA ex-staatssecretaris voor Europese Zaken, wil dat alle partijen die de PVV afwijzen als regeringspartner de koppen bij elkaar steken.

Timmermans wil met een gezamenlijke strategie voorkomen dat de PVV in het kabinet komt maar ook dat er een regering onstaat die afhankelijk is van de gedoogsteun van de radicaal-rechtse partij. Die laatste mogelijkheid is door Wilders zelf geopperd.

Het ANP meldt:

”Het is een historisch moment als Wilders erin zou slagen door te breken in het landsbestuur”, vindt Timmermans. Volgens hem gaat de PVV een stuk verder dan de LPF van Pim Fortuyn. De laatste vond dat immigranten zich moest aanpassen, Wilders zet in op assimilatie, stelt de PvdA’er.

Op zijn Facebook pagina schreef hij maandagochtend:

Wilders wil met iedereen regeren. Als hij maar mee mag doen. Alles is bespreekbaar, behalve de AOW. Wel héél erg Haags ineens, onze kopvoddenboer.

Timmermans ontvouwde vorig jaar tijdens de legendarische TED bijeenkomst in Amsterdam zicht op een nieuwe koers. Volgens hem laten partijen zich teveel verlammen door angst terwijl dreiging ook gebruikt kan worden als aanjager van innovatief denken. Hij maakte een vergelijking met de Koude Oorlog die een impuls betekende voor de ruimtevaart.

Bekijk zijn (Engelstalige) speech hier op Joop

Update 15:49: PvdA-leider viel zijn partijgenoot Timmermans bij na afloop van zijn gesprek met de koningin. Niet alleen herhaalde hij samenwerking met de PVV na de verkiezingen uit te sluiten, maaar ook vond hij dat het premier Balkenende zou sieren als hij hetzelfde zou doen. Verder stelde hij dat er zo snel mogelijk verkiezingen worden gehouden, het liefst nog voor de zomer. Bos vindt het ongeloofwaardig om nog een poging te doen het kabinet te lijmen.

Update 19:54: CDA wijst de oproep van Timmermans af. In De Pers zegt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel:

,,Het is heel onverstandig om elkaar bij voorbaat uit te sluiten. Dat past niet in een democratie. Wij sluiten niemand uit. Wij willen geen cordon sanitaire, waar de heer Bos nu op aan lijkt te sturen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (308)