44

Timmermans eerste vervanger Juncker

Timmermans gekozen als rechterhand Juncker ... Gaat zich bezighouden met EU-regelgeving ...             Tweede Kamer verdeeld

Update 15:03
De Tweede Kamer heeft verdeeld gereageerd op de benoeming van Timmermans. De VVD is blij en hoopt dat Timmermans kan voorkomen dat de Europese Commissie met overbodige regels komt. SP-leider Roemer erkent de zwaarte van de post maar vindt het belangrijker welk beleid er uit Brussel komt. De ChristenUnie is kritisch en vindt dat Timmermans’functie wel erg intern gericht is. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold voegt daaraan toe dat de functie in het verleden weinig waard is gebleken en dat Nederland een uitstekende minister verliest.


Premier Rutte heeft ‘flinke inschattingsfouten gemaakt’ bij zijn pogingen om voor Nederland een toppositie in de EU te bemachtigen. Daardoor heeft hij veel minder binnengehaald dan mogelijk was. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Toch is inmiddels bekend dat Timmermans de rechterhand van Juncker wordt en daarmee de eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie. De verdeling van de portefeuilles wordt donderdagmiddag om 12.00 uur bekend. Commissievoorzitter Juncker zou nog steeds bezig zijn met de verdeling van de posten. De enige die al zeker is van haar post, is de Italiaanse Federica Mogherini. Zij wordt ook de nieuwe buitenlandcoördinator van de EU en volgt de Britse Catherine Ashton op.

De lobby voor Nederland ging niet over rozen en werden er flinke fouten gemaakt. Het AD (betaalde editie) schreef eerder over de Europese campagne van Rutte:

Volgens bronnen in Brussel en Den Haag heeft Nederland de harde strijd om de topposten slecht gespeeld. Rutte misrekende zich in Merkel, kwam te laat met Timmermans op de proppen en liet met Ploumen de kans op de prestigieuze post Handel lopen. Zij kwam zelfs niet in beeld als kandidate.

Aanvankelijk was het idee dat Dijsselbloem de gevreesde Fin Olli Rehn, de commissaris voor Economische en monetaire zaken, zou opvolgen. Dat plan liep mis toen duidelijk werd dat de Luxemburgse christendemocraat Juncker, waarvan iedereen dacht dat die definitief uit beeld was geraakt, als een feniks herrees en op 27 juni als Spitzenkandidat van de christendemocraten tot nieuwe Commissievoorzitter werd gebombardeerd. Dat was slecht nieuws voor Dijsselbloem. Juncker zou Dijsselbloem niet zien zitten sinds de Nederlandse minister van Financiën hem begin dit jaar aan tafel bij Knevel & Van den Brink van drankmisbruik beschuldigde (“een verstokte drinker”).

Juncker koos vervolgens als opvolger voor Rehn een sociaal-democraat, doch niet de gedroomde Dijsselbloem maar de Fransman Moscovici. Daarmee stelde hij in een klap zowel de sociaal-democratische fractie in het Europees parlement als Frankrijk tevreden. Door een handige manoeuvre bij de inrichting van de commissie verkreeg hij bovendien instemming van de Duitse leider Merkel. Rutte had het nakijken. Om het Nederlandse leed nog verder te vergroten werd vervolgens duidelijk dat Dijsselbloem weinig kans maakt op herbenoeming als voorzitter van de eurogroep. Merkel liet Dijsselbloem – opnieuw – vallen en sprak openlijk een voorkeur voor de Spaanse kandidaat uit. “Voor de tweede keer zette de machtige Duitse Rutte in de kou”, schrijven politiek verslaggevers Frans Boogaard en Roelf Jan Duin. De premier heeft volgens ingewijden te lang vastgehouden aan Dijsselbloem en te laat Timmermans naar voren geschoven. Alle topposities waren toen reeds verdeeld.

Timmermans’ moet zich gaan bezighouden met ‘betere regulering’. In de praktijk komt het er op neer dat hij er voor moet gaan zorgen dat Brussel zich op hoofdtaken richt en niet meer op ‘regeltjes‘. Dat past helemaal in de visie die het kabinet in 2013 uiteenzette. Timmermans en Rutte presenteerden toen hun voornemen om de macht van Brussel in te perken. “Brussel moet op veel terreinen kleiner, leaner and meaner worden”, verklaarde Rutte. D66-leider Alexander Pechtold noemde de brief van Timmermans waarin deze het Nederlandse voornemen bekendmaakte destijds ‘een betekenisloos kattenbelletje’. Het is afwachten wat Timmermans gaat klaarspelen op dat gebied. Grote ergernissen, zoals de komkommerrichtlijn die de maximale kromming van de vruchten bepaalde en plastic verpakking verplichtte, zijn al geschrapt door de vorige commissie.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)