58

Timmermans: EU ontbeert focus en balans

Minister van Buitenlandse Zaken pleit voor een kleinere Europese Commissie, waarschuwt voor eurofobisch populisme

Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft boude uitspraken gedaan in een opiniestuk dat hij schreef voor The Financial Times. Hij roept op tot hervorming van het Europees bestuur en de Europese Commissie in het bijzonder.

Volgens Timmermans gaan Europese burgers stemmen voor het Europees Parlement:

in een tijd waarin mensen traditionele politieke partijen niet vertrouwen voor hun belangen op te komen en worden gelokt door eurofobische populisten die een glorieus nationaal verleden schetsen wat nooit bestaan heeft als model voor een toekomst die nooit zal zijn.

Omdat het Europees bestuur focus en balans ontbeert, zou het er goed aan doen de woorden van Jodë Manuel Barroso te omarmen en: ‘groot te zijn in grote dingen, en klein in kleine dingen’.

Hij denkt dat te bereiken middels een kleinere Europese Commissie. Bovendien zouden nationale parlementen invloed moeten krijgen op de benoeming van eurocommissarissen. Verder zou de Europese Commissie een voorstel moeten terugnemen als een derde van de nationale parlementen daartegen is.

Op dit moment hebben alle 28 EU-lidstaten een eurocommissaris. Volgens het Europees Verdrag zou er een kleinere commissie komen, maar daaraan is in de praktijk niet vastgehouden. Volgens Timmermans moet ‘de logica van het Verdrag’ worden gevolgd.

Het volledig opiniestuk is te lezen op zijn Facebookpagina.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)