52

Timmermans gaat Wilders’ rotzooi in Saoedi-Arabië opruimen

Minister gaat op niet al te lange termijn naar Saoedi-Arabië om land te overtuigen af te zien van economische boycot

Minister Timmermans reist binnenkort af naar Saoedi-Arabië. Daar gaat hij proberen de overheid ervan te overtuigen af te zien van handelssancties tegen Nederland. Vrijdag werd bekend dat het land van plan is het Nederlandse bedrijfsleven te boycotten vanwege haatuitspraken van Geert Wilders over de islam en Saoedi-Arabië in het bijzonder. Een Met een Saoedische boycot zou Nederland jaarlijks zo’n 3 miljard dollar mislopen.

In december vorig jaar verspreidde Wilders in één zijn vele ‘ludieke’ acties groene anti-islamstickers, geënt op de vlag van Saoedi-Arabië. Op de gewone Saoedische vlag staat de islamitische geloofsbelijdenis, maar nu stond er: “De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.”

Timmermans heeft laten weten op korte termijn naar de hoofdstad Riyad te willen om daar te proberen ‘dit glad te strijken’. Volgende week gaat zijn topambtenaar vast vooruit. Vicepremier Lodewijk Asscher reageert minder toeschietelijk. Hij noemt het een “krankzinnig dreigement” en zegt: “We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting. Het slaat nergens op als een ander land denkt sancties te moeten opleggen.”

Premier Rutte noemt de actie van Wilders ‘beneden alle peil’. Wel benadrukt hij dat in Nederland vrijheid van meningsuiting geldt; “een groot goed, waar Wilders zeer ruimhartig gebruik van maakt.” De stickeractie van Wilders noemt hij een risicovolle omdat het echt om banen gaat die hiermee op de tocht komen te staan. “Als het niet lukt dit conflict te de-escaleren loop je risico’s”, aldus de premier.

Lees ook op Joop: ‘Saoedi-Arabië boycot bedrijfsleven Nederland om Wilders’

Geef een reactie

Laatste reacties (52)