Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Timmermans: Geen enkele behoefte aan EU-referendum

  •  
26-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
ANP-Timmermans300.jpg
Brede rechts-links coalitie van onder andere Thierry Baudet, Ewald Engelen, Paul Cliteur en René Cuperus start pro-referendum petitie ... Timmermans: De EU hervorm je van binnenuit, niet door weg te lopen
In NRC Handelsblad is zaterdag een manifest verschenen, ondersteund door vooraanstaande academici, met als doel om een EU-referendum af te dwingen over de toekomst van Nederland in de EU. Onder de initiatiefnemers bevindt zich onder andere Thierry Baudet die een burgerforum op gaat richten om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Ook Ewald Engelen, Paul Cliteur en René Cuperus hebben het pleidooi ondertekend. Minister Timmermans van Buitenlandse zeken heeft via Facebook laten weten het absoluut niet nodig te vinden om de vraag over de positie van Nederland in Europa aan de burger voor te leggen.
De intellectuelen schrijven dat Nederland noodgedwongen in een gevaarlijke federale unie wordt gedwongen. Aanleiding is de speech van de Britse premier Cameron die afgelopen woensdag aankondigde dat Britse burgers mogen meebeslissen over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in Europa.


Een fragment uit het artikel in NRC:
Hoe zien de inwoners van Nederland de toekomst van hun eigen land? Willen zij geleidelijk hun democratische zeggenschap verliezen en opgaan in een federale Europese staat – die ons de mogelijkheid ontneemt de fundamentele beslissingen over onze toekomst zelf te nemen? Willen zij dat het parlement in Den Haag een soort Provinciale Staten wordt – een orgaan dat over de uitvoering of de details van beleid gaat, maar niet over de grote politieke vragen? Of willen zij dat de EU hervormd wordt tot een bescheiden organisatie die ruimte laat voor de diversiteit van de lidstaten en slechts hun onderlinge handelsbetrekkingen faciliteert, zonder politieke ambities?
Pas nadat deze fundamentele keuze aan de burger is voorgelegd, zou het Europese project kunnen voortgaan of niet, afhankelijk van de uitkomst. Wel of niet opgaan in een Europese staat, wel of niet opgeven van onze politieke zelfbeschikking: we staan voor een existentiële keuze, die alleen de burgers zelf kunnen maken.
De volledige lijst van de academici: Thierry Baudet, Universiteit van Tilburg. Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van het recht aan de Universiteit Leiden. René Cuperus, medewerker van de Wiardi Beckman Stichting. Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Arjo Klamer, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Piet Moerman, emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ad Verbrugge, filosoof aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Twan Tak, emeritus hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Maastricht. Tom Zwart, hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit Utrecht.
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft via Facebook op het initiatief gereageerd:
Als ik zo’n ingezonden stuk van Baudet en zijn medestanders lees, waarin zij een referendum eisen, denk ik: Mannen (het zijn alleen maar mannen), begin eens met eerlijk te zijn over wat jullie willen. Dat afgezaagde “we willen een ander Europa”, dat ken ik nu wel. Jullie willen uit de EU, wees daar eens eerlijk over, dan weet NL ook wat jullie voor ogen staat. Het kabinet zal binnenkort met een visie komen over hoe wij de volgende stappen in de Europese samenwerking zien. Misschien nuttig daar eerst eens een debat over te voeren.
Nogmaals: er is voor een referendum maar één duidelijke en relevante vraag, net als in het VK: moet Nederland lid blijven van de EU of niet? Ik maak mij absoluut geen zorgen over het antwoord als die vraag zou worden gesteld. Maar voel absoluut geen enkele behoefte die vraag voor te leggen. Onze energie moeten we steken in een betere, meer democratische en goedkopere EU.
De EU hervorm je van binnenuit, niet door weg te lopen. Ik hoop dat de Britten goed nota nemen vanuit welke hoek in Europa zij steun krijgen voor Camerons plan. En ook uit welke hoek de aansporing komt om maar op te stappen. Als ze dat zien, komen ze misschien tot de conclusie dat het Britse belang het beste gediend is met een strijd om echte hervormingen IN de EU, samen met gelijkgestemde landen als NL.
cc-foto: Informatique

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.