42

Timmermans haalt uit naar Rosenthal

'Nederland heeft in het verleden te weinig open gestaan voor kritiek op eigen mensenrechtenbeleid'

Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, heeft bij de uitreiking van de Mensenrechtentulp in Den Haag flink uitgehaald naar zijn voorganger, Uri Rosenthal. Weliswaar zonder hem bij naam te noemen. Volgens Timmermans heeft Nederland in het verleden te weinig open gestaan voor kritiek op het eigen mensenrechtenbeleid. Dat schrijft Trouw.

Nederland zou volgens Timmermans juist naar kritiek moeten luisteren, omdat het een teken van kracht is. “Pas dan kunnen we bijvoorbeeld tegen een land als India zeggen dat we ons zorgen maken over de rechten van vrouwen daar.”

In het verleden was zelfkritiek echter niet onze forte, aldus Timmermans. “De houding was iets te vaak: ‘Wij zijn boven alle kritiek verheven.'”

Het is niet de eerste keer dat Timmermans kritiek uit op Rosenthal en zijn beleid. In april stuurde hij nog een ingezonden stuk aan de Volkskrant waarin hij het mensenrechtenbeleid van de oud-minister onderuit haalde. Hij noemde het onder meer ‘kortzichtig egoïsme’. In datzelfde artikel haalde Timmermans ook de commotie aan die vorig jaar rond de uitreiking van de Mensenrechtentulp ontstond.

Toen won de Chinese activiste Ni Yulan de prijs. Ni zat in de gevangenis en de Chinese regering was erg ontstemd over de prijs. Rosenthal stelde daarop de prijsuitreiking aan aantal maal uit. Volgens juryvoorzitter Cisca Dresselhuys vanwege economische belangen.

Dit jaar ging de prijs naar de Indiase activist Marimuthu Bharathan. Ook Bharathan was niet bij de ceremonie aanwezig, omdat hij geen paspoort heeft. Die is hem drie jaar geleden afgenomen toen hij werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een moordzaak. Volgens diverse mensenrechtenactivisten is dat een poging om hem het werk als activist onmogelijk te maken.

Trouw: Timmermans deelt sneer uit naar voorganger Rosenthal

cc-foto: Party of European Socialists

Geef een reactie

Laatste reacties (42)