77

Timmermans: incident Banstraat Den Haag ‘gewone inbraak’

Update: inbraak in Russisch pand door veelpleger ... Eerder: ook inbraak Greenpeacekantoor Rusland ... Russische televisie: 'NL inbraak in woning is revanche' 

In Den Haag is in een woning die beheerd wordt door de Russische ambassade ingebroken. Dat meldt onder meer NOS. De forensische recherche is aanwezig en doet onderzoek in het pand aan de Banstraat. Hoewel het pand in de buurt staat van de Russische ambassade, is het geen diplomatieke vestiging.

Updates onderaan

Het lijkt het zoveelste incident te zijn dat de verhoudingen tussen Rusland en Nederland op gespannen voet zet. Vorige week werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag door de politie opgepakt. Zijn arrestatie leidde tot woedende reacties in Moskou. Daar werd een Nederlandse diplomaat dinsdagavond mishandeld in zijn woning, nadat twee mensen zijn huis binnen drongen. Ook is er de aanhouding van Nederlandse Greenpeace-activisten die demonstreerden tegen Gazprom.

Nederland en Rusland vieren dit jaar het Nederland-Ruslandjaar dat in het teken staat van 400 jaar vriendschap. In het kader daarvan bezocht de Russische president Poetin Nederland eerder dit jaar, om het jaar te openen. Koning Willem Alexander en koningin Máxima zullen in november naar Moskou afreizen om het jaar af te sluiten. Ondanks protest van een aantal partijen in de Kamer dat het bezoek liever afgelast zien, houdt minister Timmermans er vooralsnog aan vast. Hij wacht het onderzoek naar de inbraak in de woning van de diplomaat af.

Update 10.30

De Russische zender NTV, die in handen is van het staatsbedrijf Gazprom, gooit olie op het vuur door te stellen de inbraak in een woning van de Russische ambassade een direct gevolg is van de diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland is. Vrijdag noemde NTV de inbraak ‘revanche’ en meldde het: “Terugslag: Nederlanders plunderen het huis van de Russische ambassade.”

De Haagse politie gaat er echter vooralsnog vanuit dat het om een ‘gewone inbraak’ gaat. De politie heeft geen aanwijzingen kunnen vinden dat de inbraak met de diplomatieke rel te maken heeft.

Premier Rutte zegt in een interview met De Telegraaf dat Nederland geen gehoor zal geven aan de Russische eis om de agenten te straffen, die eerder de diplomaat Borodin oppakten. Rutte: “Dat is niet aan de orde. Gaat niet gebeuren. Het feitenrelaas van de politie geeft daar geen reden toe.” Verder zei de premier dat het staatsbezoek van de koning en koningin gewoon doorgang zal vinden op 9 november. Rutte wilde niet verder uitweiden over de rol die de koning kan vervullen om de onderlinge betrekkingen te verbeteren. Wel benadrukte hij dat we “de koning niet als pion moeten gebruiken”.

Update 14.00

In Moermansk, in het noorden van Rusland, is vannacht ingebroken in een tijdelijk kantoor van Greenpeace. Een kooi die de organisatie vrijdag wilde gebruiken bij een protestactie, is daarbij gestolen. Dat laat de organisatie vrijdag in een verklaring weten. Op beelden die Greenpeace heeft vrijgegeven zijn zes personen met een bivakmuts te zien.

Wereldwijd wordt vrijdag geprotesteerd voor de vrijlating van dertig actievoerders uit de Russische gevangenis. Ze zitten al dertig dagen vast in Moermansk, nadat de boot waarmee ze demonstreerden tegen het staatsbedrijf Gazprom door de Russische politie werd geënterd. De actievoerders hebben een verzoek ingediend om op borgtocht vrij te komen.

Faiza Oulahsen, de Amsterdamse campagneleider, komt vrijdag voor de rechter. De groep wordt verdacht van piraterij. Daar staat een maximumstraf van 15 jaar op.

Update 18.30 uur:

De inbraak in een Russisch pand in Den Haag donderdag is vermoedelijk gepleegd door een ‘zeer bekende en zeer actieve’ Haagse veelpleger die regelmatig in contact met politie en justitie is geweest. Dat blijkt uit spoedonderzoek van de politie. Justitie heeft de arrestatie van de man gelast waar momenteel druk naar wordt gezocht. De inbraak had dus niets te maken met de moeizame betrekkingen met Rusland.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken was blij met het snelle resultaat en heeft de Russische ambassadeur in Nederland direct op de hoogte gebracht:

Ik ben zeer verheugd met de snelle doorbraak in het politieonderzoek. In mijn gesprek met ambassadeur Koldokin heb ik nogmaals benadrukt dat incidenten niet in de weg mogen staan van onze goede bilaterale betrekkingen.

NOS: Inbraak Russisch pand Den Haag

Lees ook op Joop: Nederlandse diplomaat mishandeld in Moskou

Geef een reactie

Laatste reacties (77)