25

Timmermans: Laat vluchtelingen in Syrië

Vluchtelingenwerk boos op minister van Buitenlandse Zaken … 'Regionale opvang is helemaal niet mogelijk'

Wanneer de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een beroep doet op Nederland om Syrische vluchtelingen op te nemen zal minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) daar niet direct op ingaan. “Het is een verkeerd signaal om een paar duizend mensen naar Europa te halen”, zei minister Timmermans donderdagavond bij Pauw & Witteman. Hij pleit voor goede regionale opvang. “Niet om er vanaf te komen, maar omdat dit voor de mensen zelf en voor de aantallen veel en veel beter is.”


Timmermans zei bij P&W altijd open te staan om met UNHCR om de tafel te gaan, maar dat hij alleen voor kleine groepen een uitzondering wil maken. Momenteel heeft de Nederlandse overheid een aanbod gedaan om een groep van 25 vluchtelingen op te nemen, die volgens Timmermans ‘echt niet in hun land kunnen blijven’.

Vluchtelingenwerk vindt de uitspraak van de minister schokkend. Opvang in de regio is volgens de organisatie helemaal niet mogelijk: “Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Duitsland heeft inmiddels aangegeven 5000 Syrische vluchtelingen op te willen nemen. Timmermans betwijfelt of UNHCR daadwerkelijk een beroep zal doen op Europa omdat het om ‘zulke grote aantallen’ gaat. Hij vindt het meer noodzaak om via de internationale gemeenschap ‘financieel en anderszins veel meer te doen om opvang in de regio mogelijk te maken’.

Aankomende maandag op Tweede Paasdag presenteren Jeroen Pauw en Tijs van den Brink live vanuit Amsterdam het programma S.O.S. Syrië!. Aan de hand van studiogesprekken en reportages ter plaatse vragen ze aandacht voor de hulpverlening door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Syrië. De donaties aan gironummer 555 worden verdeeld over tien verschillende humanitaire organisaties uit Nederland die nu in het Syrische oorlogsgebied actief zijn.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling bracht onlangs nog een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Syrië. Lees haar stuk op Joop.nl: ‘Reizen door Syrië’

Trouw: ‘Nederland moet Syriers opvangen’

Geef een reactie

Laatste reacties (25)