83

Timmermans: Nederland wil Israël niet boycotten

Minister van Buitenlandse Zaken reageert op SGP-leider Van der Staaij die sprak van 'sfeer van boycot' nadat pensioenfonds PGGM relatie met Israëlische banken verbrak 

Nederland is geen voorstander van een boycot van Israël of sancties tegen het land. Dat zegt minister Timmermans naar aanleiding van uitspraken van SGP-leider Kees van der Staaij, zo meldt de NOS. Van der Staaij sprak woensdag van “een sfeer van een boycot” na het besluit van pensioenfonds PGGM om niet meer te investeren in vijf Israëlische banken. PGGM wil niet langer indirect de bouw van nederzettingen in Palestijns gebied financieren.

Timmermans zegt dat het kabinet de nederzettingen consequent afkeurt en Nederlandse bedrijven ontmoedigt zaken te doen met of ten behoeve van nederzettingen. “Dat is al jaren staand beleid”, aldus de minister tegenover de NOS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte woensdag echter dat het besluit van PGGM een eigen beslissing is van het pensioenfonds, dat daarover geen overleg is geweest en dat het ministerie er ook niks van vindt.

Ook de regeringspartijen VVD en PvdA zeggen dat er geen sprake is van een boycot van Israël. VVD-woordvoerder Ten Broeke en zijn PvdA-collega Servaes herkennen zich niet in het beeld van een boycotsfeer, aldus de NOS.

NOS: Timmermans: geen boycot Israël

Foto-cc: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (83)